keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

KUUKAUDEN MAKKARA KESÄKUU

sopii vaikka kommandoille siinä kuin tila-autoon! ja meille kaikille myös!

PORTIN SINAPPIHELMI-UKKOPEKKA

KUKA olisi uskonut että erilaiset makkaran ja muun mualiman yhdistelmät ja fuusiot tuottavat portin tehtailla tähän asti ilmiömäisimmän, mutta toisaalta varsin selkeästi odotettavissa olevan makkara-erikoisuuden, nimittäin grillimakkaran joka sisältää itse sinappia! Näin on vaan portin konttorissa päätetty ja savon makkarateollisuuden lippulaiva toi markkinoille kolmannen vuosituhannen uutuustuotteen, portin sinappihelmi-ukkopekan. Ihastuneen alkuhuokauksen jälkeen makkara-valaistuksen saanut makkaramies huomaa heti savolaista viekkautta perässä: Kun Kabanossi juuri lanseerasi kebab-makkaransa, päätti Portti puolestaan näyttää että savolainen innovaatio ei jää yhtään helsinkiläistä heikommaksi. tervettä brändikisaa markkinoilla ja pelkästään meidän pääosan esittäjien- syöjien - eduksi ja iloksi.
Nyt meillä on sekä juusto-olut-kebab että myös sinappitäytteisiä makkaroita, rillumarei.

ITSE ASIAAN eli nostimme iloisen näköiseen kääreeseen puetun savolaispojan kvartetin pöydälle ja avasimme paketin. Olo on vähän kuin jouluna: Kuoret kätkevät sen sinapin jossain tuolla kaukana lihan tuolla puolen yösydännä, tässä tulee kuiva fiilinki kun ei tiedä oikein mitä tuleman pitää paistettaessa. No, laitetaan perinteinen grilli päälle takapihalle!

Kaksikymmentä minuuttia kevyellä ja varovaisella paistolla tuottaa mielenkiintoisen lopputuloksen: Itse makkara on varsin perinteisen oloisesti paistuva porttimakkara, ja käyttäytyy varsin hillitysti pannulla. Odotamme iloisia sinappisyöksyjä pihisevien makkaroitten pullistelevista kuorista, mutta sellaisia ei tule: Makkaramestari on näet kätkenyt sinappimausteen ovelasti pisaroinnin muotoon lihan sekaan halki tuotteen, joten makkaroitten haljetessakaan ei tule mitään ilotulitusta! Otamme pojat lautaselle ja leikkaamme yhden poikki: Ja siellähän sitä on, pyöreät sinappilaikut ovat valuneet ihanasti koloistaan pitkin ryntäitä ja jokainen leikkaus valuttaa tummahkoa sinappia lisää pitkin lihaosuutta. Maistamme palasen ja kokemus on hurmoksellinen: Täyteläinen, lihaisa maku sulaa ihanasti yhteen perinteisen tavallisen vahvanpuoleisen sinapin kanssa, täydellinen fuusio! Tässä on saavutettu sinapin ja makkaran yhteiselossa jokin kokonaan uusi ulottuvuus, kun sinappikin lämmitetään makkaran mukana eikä kipata kylmänä päälle kuten aiemmin. Sinappi ikäänkuin avautuu syöjälleen paremmin, laulaa ja tanssii zorbasta lautasella syöjän seurassa makujen latotansseissa.
Uusi makkaramaailman ulottuvuus,makuhermojen viides elementti on saavutettu!

Suolaisuus on kohtuuden rajoissa, toki sinappi on senverran vaativa kaveri että myös rehellistä tuntuvaa suolaa pitää mukana tässä hommassa olla ja se maistuu mukavasti nyt muuttamatta syöjäänsä kuitenkaan verenpainepotilaaksi. Makkaran vihulainen eli pelkkä kamara on saatu pidettyä myös kurissa, liha on mehevää mutta rasva ei tirsku suhteettomasti. Tuoteseloste ilmoittaa rasvaprosentiksi 18 joten jokainen voi olla tyytyväinen, alle kaksikymppiä on hyvä luku mutta ei vie makuja saharaan.Tosin Portilla ei taideta liian herkkähipiäisesti tuijotella noita arvoja, koska makkaramestari on asialla oikeilal motiiveilla: Maku ensiksi, terveellisyys tulee siinä sivussa ammattitaidon lisätuotteena. Lihan maku vivahtaa kotimaiseen viherniittyjemme elikoihin, Portin makkarassa maistuu tässäkin kotisavon jylhien vaarojen hempeä leyhäys.

Pelkkään makkaraan keskittyneinä lähes unohdimme, mitä tälläisen herkun kanssa pitäisi tarjota, koska kahden komponentti on niin hurmoksellisen kiinteä. Tämä on minikosmos,
oma mikromaailmansa johon ei voi lisätä kuin lasin kylmää maitoa, pari suolakurkkua ja vähän punakaalia, ne ovat tässä erinomaisessa makkarassa statistin osassa joten ei laiteta liikaa.
Toki alkuhurmoksen hiukan asetuttua pistäisin lautasen isommaksi ja messiin röstiperunaa, valkosipulihapankaalia, herkkusieniä paistettuna sekä hillosipuleita ynnä hiukan puolukkahilloa lakiksi.
Tämän makkaran SEAL-joukkojen erikoissotilas pakkaa reppuunsa, johon mahtuu makkara mutta ei sinappittölkkiä, perheenisä pakkaa muksut ja makkarapaketin tila-autoon johon ei mahdu kesämökkitavaroitten takia enää sitä kuuluisaa sinappipulloakaan.
Kaikkein parasta on tämän tuotteen huolettomuus: Kerrankin ei ota pannuun kun naapurin Kalle toi illan saunajuhliin kaiken muun mutta unohti kuspeä sen sinapin!

Portti laittoi paremmaksi, teki tuotteen joka on yhätaikaa hegemonistisen herkullinen ja täysin käytön puolesta huoleton, eipä haittaa jos sinappituubi jäi kauppakärristä!
Täydet viisi pistettä ja vielä puolikas päälle eräästä kuluvan vuoden parhaasta makkarasta kaikilla mittapuilla mitattuna.

Käymme kohti Juhannusta, tämän tuotteen makkarakerho suosittelee EHDOTTOMASTI nauttimaan ainakin yhtenä juhannusherkkuna, mutta tänä juhannuksena mainiot makkara-agenttimme ympäri tasavaltaa eli ainakin Jykä, Aslak-setä sekä veli Tommi laatinevat totuttuun tapaan mainioita ja maukkaita juhannusraporttejaan iloksemme ja luettavaksemme tulevalle juhannukselle! Tämän makkaratestin syöjänä toivotan kaikille herkullista juhannusta ja palatkaamme elämän perusasioitten pariin, eli ruonvalmistuspuuhiin!
¨
Jussi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti