lauantai 25. kesäkuuta 2011

JUHANNUSLENKKEILYÄ KOTKASSA

paras juhannuksen lenkkeilyn muoto on eittämättä - SAUNALENKKI!

PAJUNIEMEN SAUNALENKKI 400 G

ON vettä kymijoessa virranut ja monta makkarapakettia enemmän maailmassa mennyt, kun allekirjoittanut on viimeksi maistanut saati arvioinut perinteistä lenkkimakkaraa. Kokemukset ovat - johtuen grillimakkaran valtaannoususta omassa makkarakultissa- jääneet HK:n sinisen ja Atrian Punaisen aikoihin vuosien taakse, joten pitihän sitä nyt juhannuksen kunniaksi tunnelmoida ja ottaa nostalgian kuorista kiinni. Eikun kaupasta kärriin jotakin persoonallista tavaraa, sellaiseksi osoittautui loppujen lopuksi testin jälkeen vanhan ja perinteikkään pajuniemen valmistama ehta saunalenkki, nimensä mukainen ja arvoinen tuote.
Tämähän on sellainen perinteinen ns.kiekura-mallin lenkki, ei tuplasylinteri kuten HK Blöö, joten paketin avaaminen on yhtä hauskaa kuin HYKS:n kirurgian tohtorilla: Kun pussiin saa reiän ja makkaran pään käteen, niin ulosveto tapahtuu täsmällisemmin kuin leikkauksessa ja jos pussia ei ole avattu kokonaan, myös yhtä mutkikkas toimitus.Mainittakoon, että myös itse kiekura-klassikkolenkki tullaan arvioimaan myöhemmin.
Katse lautaselle ja vielä kylmään saunalenkki-kiekuraan: Miten tälläinen otus pitäisi valmistaa?
Ensiksi tuli mieleen tavallinen grillialusta, mutta tämä kaveri ei ilman palasiksi pilkkomista tahdo asettua pötköttelemään grillille vaan vääntelehtii levottomasti kuorensa kiristyksen takia kuin tasavallan hallituksen muodostaja juhannusaattona: Siispä kokeillaan foliopussissa hauduttamista saunan kiukaalla, sinnehän se epeli kuuluu jo nimensäkin puolesta!

Koska tätä ei ole vähään aikaan tehty, laitetaan pussiin kaveriksi jotakin mikä varmuudeksi antaa kuohkeutta mukaan: Lisätään raakaa sipulia köntän sisään hautumaan, antaa makua ja mureutta jos sitä ei muuten sattuisi löytymään. Nakataanpa kuitenkin vielä oliiviöljyä pari senttiä pussin sisälle varmuudeksi, jotta sipulit marinoituvat kuumetessaan. Kokeillaan!
Eipä ole hauduttamalla saunankivillä pitkään aikaan tullut mitääm tehtyä, nyt tehdään!!

SAUNAN löylyissä kalajuttujen ja elämän raha-ja työ-ja aviomurheitten poistuessa Olvi-tuotteiden ryydittämänä (Olvin saunaolut tässä tarkoituksella, maista myös Halko- olutta) pussi puhisee hiljakseen saunomisen aikana kiukaalla: kannattaa kääntää se yhden kerran ainakin saunomisen aikana.Mitä suurempi jurri sitä suurempi riski että poika polttaa toisen poskensa, siis se joka saunoo siellä paistopussissa samaan aikaan kaverinsa sipulin kanssa.
Optimiajaksi tässä on nyt otettu se yksi tunti, josta makkara hautuu kiuaskivillä 25-40 minuuttia riippuen kuumuudesta. Toki syödä voi välillä pukuhuoneessa ja jatkaa kylpemistä vaikka lopun yötä, mutta me otimme koko projektin tunnissa, jotta tatsi asiaan eli testiin säilyisi.
Kun juhlasauna on saunottu on aika palata keittiöön ja otetaan varovasti kuuma pullistunut pussi kiukaalta, hyvää lupaa koska saunaan on kylvyn loppupuolella jo levinnyt sieraimia hivelevä makkarainen tuoksu, jossa ihanainen sipulihönkäys kutsuu makuhermoja taustalta: Koko sauna tuoksui ensin tervalta ja senjälkeen makkarasipulilta. Ei tarvita reksoonaa kainaloon!

Avaamme pussin ja mahtava höyry kohoaa paljastaakseen upeasti hautuneen, alaosasta hiukan jopa ruskistuneen kiekuran joka on turvonnut puolitoistakertaiseksi ja osittain haljennut: Vaikuttavan kokoinen kiekura on pukeutunut myös turpeisiin sipulirenkaisiin, autuaallinen näky! makkara leikkaantuu vaivattomasti ja siirrämme osan lautaselle, kyytipojaksi paljon sitä hautunutta sipulirengasta ja laitetaan nyt vaaleaa aura-sinappia, vihersalaattia ( Kiinankaali-mandariini-tomaatti-kurkku-paprika- retiisicoctail) ja tietysti - mitä muutakaan, pieniä uusia perunoita jotka on keitetty tillin kera! Koska perunaa ja silliä on juhannuksena turhaa erottaa ilman sielullisia vaurioita, tulkoon silli suosiolla uuden perunan mukana, kokeile Vesta- silliä, hävyttömän kallista ja pieni purkki mutta ehkä parasta suomessa myytävää silliä.
Muista silleistä Boyn matjessilli on herkullista ja ylipäätään tätä lautasellista koristaa parhaiten maullisesti juuri matjes kuin matjes koska sinappia ja sipulia on jo.
Liha leikkaantuu helposti ja on haudutetuksi yllättävän rapeaa: Maku on rauhallisen tasapainoinen,vähän maustettu. maukkaan lihaisa ja runsas. Rasvaisuus ei silti tässä tirise vaan lihaseos on nimenomaan kostea oikealla tavalla.
Sipulihauteen aromit ovat tarttuneet kivasti pintaan ja sipulin ystävälle tämä on mannaa.
Ateria on suomalaisen yksinkertainen ja puhdas, maan elementtejä: Puhtaan makuista perusmakkaraa, paljon kotimaisia vihanneksia ja maukasta uutta perunaa hyvällä sillillä höystettynä, pehmeää sinappia kummina.
Kyllä maistui kansallis-kiekura, tyytyväinen toteamus: Nyt iltaa istumaan kanssa etelä-afrikkalaisen punaviinin (jälkiruokajuoma vaimon vaatimuksesta, no kyllä raavallekin maistuu kun on vaan hyvä vinkku, ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi tässäkään kokeile mm. Obikwa -merkkiä) ja vielä muutama olunen. Ilta tummenee kotkan taivaalla, omalla parvekkeella on mukavaa seurata yötöntä yötä saunan ja aterian jälkeen. HYVÄÄ JUHANNUSTA!

Jussi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti