maanantai 19. lokakuuta 2009

VIIKON RUOKAVIHJE saunamakkaraksi

EI OLE OIKEAA EIKÄ VÄÄRÄÄ makkaran maailmassa. On vain suunnattomat makuhermot ja vatsalaukun tilavuus suhteessa tyytyväiseen olotilaan, joten jokainen voi määritellä saunaillan pyhän tradition ja huipennuksen, makkaran valmistamisen omilla ehdoillaan.
Kirjoittajan mielipide on, että jokainen makkaran valmistuksessa käytettävä väline, esimerkiksi uuni olipa se sitten ihan minkälainen tahansa, on hyödyllinen ja olemassaolonsa oikeuden lunastanut esine. Siksi esim. kiireisemmän immeisen käyttämä mikroaaltouuni kelpaa kyllä hyvin sekin saunamakkaran valmistukseen, kunhan siitä revitään irti paras tulos.
Makkara on hyväntahtoinen olento, se ei sano kellekkään pahaa sanaa, joka sitä valmistaa.
Makkara tahtoo tulla valmistetuksi. Se ei halveksi ketään, joka sitä siinä auttaa.

ALLEKIRJOITTANUT laittaa lauantai-iltana saunan päälle seuraavannäköisen reseptin:
Pekoni-ukkopekkaa joko parvekkeen sähkögrilliin paistumaan kaikessa rauhassa hitaalla lämmöllä, tai sitten keittiössä joko vakiouunilla tai mikrolla tehtyvä. Sopivasti kaljoissaan ollessa kokinkin pitää joskus päästä helpomalla, joten 100% teholla vedettynä mikrolla 2-3 minuuttia 3-4 makkarapalalle on yleensä riittäävä säteilytys: Makkara alkaa tuolla ajalla tuhista lemmekkäästi uunista käsin kuin kuhertelava nuoripari, pullauttaa mehevyytensä esille sopivasti mutta ei pääse kuitenkaan kuivamaan. Portin kaikki makkarat ovat pintakäsittelyssään sellaiset, etteivät ne oman kokemuksen mukaan kovin helposti kuivahda kunhan paistosta huolehditaan
Kun iloisesti suhiseva makkarakvartetti tulee uunista ulos ja siirtyy ruokapöytään, on sille kyytipojaksi omiaan aito Rasilaisen valkosipuli-hapankaali, Forssan valkosipuliperunasalaatti sekä kaupasta saatavat minisuolakurkut. Sinappina Auran aito kotimainen tumma ja tulinen.
Its eolen muuten sitä mieltä, että Turun sinapin traaginen menetys ruotsalaisille olikin omalla tavallaan siunaus, nimittäin senjälkeen syntynyt Auran sinappi on suorastaan parempi versio alkuperäisestä turkkulaisesta.
Edelläkuvattu lautanen nenän edessä kadottaa meikäläisen ajantajun, aseman unuversumissa ja koko ihmiskunnan historia kiteytyy siihen ensimmäiseen makupakaan joka viiksien alle nousee.
Tätä on odotettu. Kun makkaralajike vauhtuu, tulee myös tälle palstalle uusia ruokavihjeitä
ja annossuosituksia.
Tulemme käsittelemään palstalla myös muitten tehtaitten kuin portinkin makkaroita, suosimme tietysti savolaisuutta joten portilla on oma sijansa savolaisessa makkaran muotoisessa sydämessä, mutta makkara ansaitsee kaikkien tehtaitten esittelyt. Myös ulkomaat tulevat mukaan jatkoblogeissa tuotteineen kunha kerkiävät.
Ja nyt suunnittelemaan seuraavaa ateriaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti