keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Makkaran historiaa ja tulevaisuutta?

MAKKARA on lähes yhtä vanha kuin ihmiskunta, mutta selvinnyt monesta pulmasta paremmin kuin ihminen: Jo muinaiset sumerilaiset jotka pitivät kämppää irakissa, popsivat makkaroita (mm. Backgammonia pelatessaan) jo vuonna 3000 ennen ajanlaskumme alkua, kertovat historiankirjat. Makkaran herkullisuudesta todistaa se, että kaikenlaisia fossiileja on löydetty muttei ainuttakaan makkara-fossiilia, eli sumerilaiset pistivät kaiken poskeensa minkä käsityöläisten pajalta saivat. Kyseessä on siis vanha Irak, nykyiset maan hirmuhallitsijat eivät ole äkänneet makkara levollista vaikutusta, jos näin olisi ,olisi ehkäpä pari Irakin sotaakin jäänyt sotimatta. Ajatus lähteä tarjoamaan USA:n joukoille makkaraa ja tarjota sitä myös samalla Taleban-sisseille rauhanpainikkeeksi saisi kuitenkin ehkä vain aikaiseksi uuden sodan jonka kohteeksi joutuisivat sitten lähi-idän makkaratehtaat? Makkara on viaton sotaisan ihmisen psyyken edessä.
Eli tässä suhteessa sumerilaisten ajasta ollaan menty pahasti taaksepäin.
Myös Kiinalaiset, nuo mainiot edelläkävijät kaikessa savustelivat makkaroita vuonna 589 ennen ajanlaskumme alkua: Mikä onkaan ollut uljaampi näky kuin mahtava Tsingis-kaani kiinan muurilla hevosensa kanssa paikallinen pouttu toisessa kädessä tähyilemässä suuren valtakuntansa yli kaukaisuuteen,unelmoiden uusista valloitettavista makkaramaista?
Aleksanteri suuren sotaretketkin saavat luonnollisen jälkiselvityksen: Kreikassa makkaran ehkäpä loputtua mies alkoikin himoita pääsemättömästi muinaisen Persian loputtomia makkarakojuja
ja valloitti puoli maailmaa sen takia. Historia kertoo muinaisen Rooman aikana makkaran olleen suurta juhlaruokaa ja vähemmän valoisasti hallineen keisari Neron polttaneen rooman, eli on loogista olettaa että Nero halusi viimeisenä temppunaan nähdä kunnon makkaratulet?

NYKYHETKEN YHDYSKOHTIA JA TULEVAISUUTTA?

Kukaan ei ole kysynyt, mitä Apollo 11 lennolla kuuhun oli eväänä: Vastaus: Kun mikään sapuska ei pysynyt tarjottimella, vaan alkoi leijailla, oli pakattu eväs makkaraa! pojat lounastivat erilaisia NASA;n pakkaamia makkaroita sen kahden viikon ajan minkä lento kesti, joten sillä selittyy sekin miksi Neil Armstrong röyhtäisi ensimmäiseksi kuussa ( kun tarkkaan kuuntelet vanhat nauhat) ja näytti lihoneen lennon aikana ainakin 12 kiloa. Paras reissu jätkien kanssa!
Kuuluisa Apollo 13 räjähdys johtui tosiasiallisesti ilmeisimmin siitä, että poikien kaasugrillistä kertyi liikaa höyryjä komentokapselin takahuoneeseen jossa se sitten reagoi jälkiruokatupakin sekä typen kanssa ja otti ja räjähti. Moista syytä en minäkään en ilmoittaisi virallisesti kuulennon epäonnistumiselle.Savolaisen makkarakerhon virallisen kantana todettakoon, ettemme ole saaneet pitävää näyttöä mainituista tapahtumista vaan kyseessä on looginen tieteellinen päätelmä siitä mitä edelläkerrotuissa tapahtui.
Avaruustutkimus on hyödyntänyt käytännössä ja aivan selkeästi makkaran aerodynaamista muotoa vuosikaudet, lentokoneissa
Boeing 747:n keksijä tunnusti epäsuorasti saaneensa ajatuksen valtavasta ilma-aluksesta kotigrillin äärellä paistaessaan mahtavaa jenkkiwurstia eräänä lauantaina. Yritimme saada kyseiseltä insinööriltä haastattelun tänne, mutta hän halusi pitää inspiraation lähteen omanaan.
Toisalla, paras paikka tunnustaa mahdollinen tälläine innovaatio olisi ehdottomasti savolaisten makkarapalsta New York timesin etusivun sijasta. Hänelle on annettu mahdollisuus!
Mentäessä tulevaisuuden historiaan useat lentävät lautaset ja muitten maailmojen lentohärvelit ovat usein pitkulaisia, ja vieraat olennot kohdatessaan ihmisiä ovat luultavimmin ottaneet pitkulaisen muodon joten on tieteellisen selkeää päätellä, että meitä miljoona vuotta vanhempi äly käyttää makkara muotoa kohtaamisissa rauhoittaakseen ihmiskuntaa: Te ette ole makkaroinenne yksin!
Jos tässä universaalissa spekulaatiossa olisi hiukkaakaan perää, jokainen savolainen makkaran ystävä toivoisi silloin joutuvansa toistuvan UHVO-sieppauksen uhriksi. Saisi syödä lentävässä lautasessa isolta lautaselta, eikä muista mitään saati syöneensä liikaa jälkeenpäin!
Viimeisin aurinkokuntamme pikkuplaneetta mikä on nimetty hiljattain "Haumeaksi" ja joka kiertää aurinkoa pluton radan ulkopuolella , on selkästi Kabanossin muotoinen ja siksi on syytä olettaa että makkara liittyy paitsi ihmiskunnan, myös universumin synnyn saloihin. Miten?
Makkarassa on menneisyys, makkarassa on nykyhetki, makkarassa on osa tulevaisuuttamme!
Vastaukseen, kuka keksi makkaran emme ehkä koskaan saa täsmällistä vastausta, mutta voimme tehdä sen jonkin minkä aina kykenemme: Syömme makkarat pois.

HUOM. edelläkerrottuja historian päätelmiä ei voida suoraan osoittaa varmistetuksi todeksi, ja toisaalla tieteellinen päättelykierroskin on vapautettu tulosvastuusta, näiden vapaitten spekulaattioitten tarkoituksena on tuoda esiin se, mitä kaikkea tuntoja, ajatuksia ja innoituksia makkara voi savolaisessa sytyttää. Kirjoittaja vapautettakoon makkaran turvin vastuusta.
Minä olen. Makkara on. Siinä kaikki mitä tarvitsee tajuta juuri nyt.

1 kommentti: