perjantai 25. kesäkuuta 2010

JUHANNUSPECIAL

JUHANNUSSPECIAL : Portin Juusto-valkosipuli Ukkopekka

OI ONNEA.

Juhannus on suomalaisen suven täyttymyksen juhla, jota tulee viettää saunan, uimisen, rannalla makoilun ja hyvän grillausperinteen kanssa. Portti on lähtenyt tätä ajatusta varten selvästi liikkeelle jo hyvissä ajoin tänä kesänä, ja luonut jälleen yhden uuden herkun lomailevan grillikansan iloksi: keksittyään lähes makkaran uudestaan kaikkine lisukkeineen ja vivahteineen on portti yhdistänyt kaksi luonnontuotetta samoihin kuoriin: Juuston ja valkosipulin.
Yhdistelmä kuulostaa eksottiselta aluksi, mutta on aika luonnollinen valinta makkaraevoluutiolle, sillä kovimmat kilpailijat markkinoilla kuten kabanossi ja Wilhem ovat ja aikoja sitten lanseeranneet omat sipulimakkaransa, joten portti tulee yhdennellätoista hetkellä hätiin ja lanseeraan tämän herkun savolaiseen kansan iloksi, ja kyllä makua on kannattanut odottaakin.
paketista avattaessa hulmahtaa huumaava ja hurmaava valkosipulin leyhäys, nenä painuu väjäämättä nuuskimaan tarkemmin vaaleaa kuoriosaa ennen sen siirtymistä paistolaitteeseen.
Grillissä makkara ei säästele tuoksuissa vaan miellyttävä valkosipulin henkäys leijailee suloisesti ruskituvasta pinnasta jo aikaisin ilmoille täyttäen ilmanalan: Juusto tulee kurkistelemaan vähän ajan päästä pinnalle, ja makkara paistuu yllättävänkin kiltisti pahemmin repeilemättä, vaikka sisällä on tuhti annos juustoa. Tämän makkara grillistä valmiina nosto on lähe syhtä nautinnollista kuin itse syöminen: Viileän viettelevä valkosipulin tuoksu herättää savolaisen syvimät makkarahimot, jotka menevät sen kuuluisan kesäromanssienkin edelle heittämällä.
Ainakin näin vanhemmalla iällä. Jos pitäisi valita riiaaminen tai grillaus, ei valinnasta olisi keskiiän saavutettua pienintäkään epäilystä! Maku on sen mukainen sitten mitä tuoksujen sinfonia lupasi: Ihanan täyteläinen valkosipulisen lihan ja juuston rehevyys, mutta silti hyvässä tasapainossa kaikki kolme makua: kesäillan rehevyys ja maltillinen hienostuneisuus, tätä makkaraa voi mättää kännissä teltan edessä naamaan siinä kuin nauttia munkkiniemen kreivin kanssa terassilla hopeahaarukalla ja pikkusormi pystyssä punaviini chateau munkkiniemi kanssa aivan yhtä lailla. Portin viljelemä monipuolisuus-ja arvoisuus näkyy jälleen kerran tässäkin tuotteessa. Portin makkaramestari ei petä, on havainto jälleen kerran.
Tosin yksi romanssisen kanssakäymisen muito olisi grillata oman kultansa kanssa juuri tätä makkaraa, ja ottaa vähän olvin hedelmäistä saunaolutta kyytipojaksi jota tässä tehtiin.
perunoina rosamundaa keitettynä, silliä ja tuoretta vihreää salaattia. Sinapiksi Auran vaaleaa tai muuta vastaavaa, jos haluat variaation niin korvaa tuoresalaatti forssan purjoperunasalaatilla ja felixin pikkukurkuilla.Kokeile myös tuoreita, siivutettuja retiisejä irtopaloina makkarapalojen lomassa.

Hyvää lomaa ja kesää kaikille, arvon palstatoverit: Se on Juhannus ja grillijuhla nyt, suomen suvi! Pisteitä on pakko antaa maksimimäärä tälle herkulle 5/5 sanokaa mitä sanotte tai syökää kaikki tyynni, nyt on juhlamieli muutoinkin kun jouluna. Toivottavasti portti tekee vielä joulumakkarankin,että pääsee sanomaan että mitäs minä sanoin...Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti