torstai 3. joulukuuta 2009

Kuukauden makkara: Portin Juusto-Salami

ITÄMAISTA EKSOTIIKKAA YHDISTETTYNÄ SKANDINAAVISEEN MAITOTALOUTEEN


KAUKOMAILTA kantautui muinoin Bysantin keisarikunnan ja kiinalaisten kainalosta Salamimakkaran salaperäiset vienot tuoksahdukset euraasian takamailta kohti eurooppaa.Marco Polon tärkein tuontitavara oli silkin sijasta laivan puisiin uumeniin piilotetut Salamimakkarat.
Perilliset toivat Salamimakkaran pohjoiseen eurooppaan, jossa Viikingit simajuomiensa ja hurjien pippaloittensa lomassa popsivat salamia ja levittivät kauhun ohessa myös salamimakkaran koko pohjoiseen ja keskiseen eurooppaan. Vihdoin, joskus 1900-luvun keskivaiheilla Portin tehtaan perustajan isoisä otti eräänä lauantai-aamuna savolaisen juustokyörän toiseen käteensä, salamimakkaran toiseen, ja mietti, kuinka saisi haukattua kumpaakin samaan aikaan niinettä oluttuopille jäisi yksi vapaa käsi. Teknisen ongelman ja suuren nälän edessä syntyi savolaisen elintarvikehistorian yksi neronleimaus, jossa kaksi elintarviketta yhdistyi yksien kuorien väliin: Juusto-salamimakkara!
Portin tehdas kunnioittaa muinaisia makkaranteon perinteitä tällä loistavalla ja maistuvalla erikoisgrilliherkulla, joka saavuttaa aivan omat makunautintonsa ottaen syöjänsä kokonaan eri maailmaan arkisesta vaelluksesta: Jo pakkauksen avaamisessa vakuumin sisöltä leuhahtaa vahva Salamin jykevä tuoksu, jota seuraa hentoinen juusto henkäys. Kuumaan uuniin mennessään Juusto antaa tietä nätisti itse lihalle, joten tämän duo-makkaran paistumistakin on suuri ilo seurata uunin luukusta: Vahva punertava Salami nousee löylyjen myötä upeasti kuoren alta lihaksikkaasti kaarelle, ja sitten helmeilevä juustohiki nousee hiljan arvokkaasti kuplimaan upeasti ruskettuneelle makkarapinnalle. Makkara kutsuu suorastaan suoraan uuniin syömään itsensä. Tämän makkaran ulosotto uunista on syömisen ohella päivän suurin hetki: Tuoksu, joka Salamista ja juustosta yhteensä nousee, on toinen joulu.
Hetkeksi esillepanoon: Tähän kuuluu aivan ehdottomasti valkosipuli-suolakurkut! Muina pöydän katteina Olvin tumma olut (vihreä purkki kaupassa) ja lisukkeina hyvin ruskistuneet pariisin perunat. Kokeile Kaali-purjosalaattia, uutuutena peruna-purjosalaattia. Tämä on makumaailman hevimakkara,todellinen the Led Zeppelin, stairway to the sausage heaven!
Annoshan on tuhti lisukkeineen ja makumaailma on täyteläinen ja muhkea, ja tälle makkaralle sen kuuluukin olla: Tätä Salamin kuorruttamaa täyteläisyyttä ei ole tarkoituskaan millään keventää, vaan tämä on täysi makulasti herkuttelijalle.
Nyt joku skeptikko varmasti kysyy, kuinka tämä makkara on suhteutettuna jo aikaisemmin esiteltyyn Portin Pekonimakkaraan: Vastaus: Pekoni liikkuu omalla alueellaan ja hallitsee siellä suvereenisti senalueen makunystyröitä. Ei olisi mitään mieltä ruveta vertailemaan Portin pekonia ja Portin juustosalamia keskenään, sama kuin alkaisi riidellä kumpiko nyt on sitten parempi, Rolls-royce vaiko Cadillac?
Portin makkaramestari on lähtenyt rohkealle historiaa kunnioittavalle makuretkelle, ja keskeyttänyt arkisen suunnittelunsa ja pohtinyt ilmeisimmin, millä tavalla savolaisen syöjän saisi hetken aikaa käytettyä yhtäaikaa Bysantissa, kiinassa ja kaukaasiassa savon maakamaralla aterioiden. Matka kulkee kitalaessa kaukaasian lihamarkkinoilta euroopan juustokellarien kauttaa kotisavon saunan eteiseen, siihen missä savolainen makkarateollisuus keksittiin, tarkka vuosi ei ole tarpeenkaan: Savolaisen sielunmaiseman makkara on syntynyt.

Arvostelu: Yksimielisesti Pisteet 5/5

1 kommentti:

  1. Jälleen on Jussi selvästi paneutunut tuotteen historiaan ja muutenkin kokonaisuuteen. Hyvä ja syvällinen analyysi ks. tuotteesta.

    VastaaPoista