perjantai 25. joulukuuta 2009

JOULUN ERIKOISHERKKU: KALPA-NAKIT

USKOMATONTA mutta totta! Portin KalPa-nakit!

Pysähdyin matkallani kaupassa tuijottamaan kuopiossa hyvin varustetun ruokakaupan hyllyä. Sieltä kurkisteli paketti, jonka kannessa loisti kuopion jääkiekkoylpeyden Kalevan pallon eli kotoisammin KalPan tunnus! Hamusin hyllystä paketin käsiini ja koin jouluisin yllätyksen, vaikka jouluun olikin vielä matkaa: KalPa-nakkeja! Aivan!
Kuopion KalPa tahtoo juhlistaa 80-vuotispäiväänsä laajalle tuotevalikoimalla, missä on mm. Kilpisydän-punaviiniä, leipää, olutta ja nyt sitten nakkejakin. No, tämä on senverran kummallinen kokemus että eikun maistamaan, miltä KalPa maistuu nakkina!
Keitin nakit perinteiseen tapaan vedessä ja otin kyytipojaksi vaaleaa Auran sinappia, koska tahdoin nakin oikean maun päällimmäiseksi. Forssan perus-perunasalaatti (mestiksen ajoilta tutummin Fopsi-salaatti) lisukkeena otin vielä Kilpisydän-olutta pari pullollista ja istuin hotellin huoneeseen viettämään 80-vuotisjuhahetkeä: Makuelämys oli eksentrinen, outo ympäristö lisäsi sitä.
Nakit ovat pakattu pitkään muotoon aitoon luonnonsuoleen ja ne ovat melko kookkaita: Rasvaprosentti on alhainen ja kuori rapea. Tämä nakki toimi yhtä hyvin kuin KalPan nykyinen ykköskentällinen kattilassakin keitettynä ja säilytti aika hyvin muotonsa, grillatessa pitää olla huolellisempi. Maku oli mukavahko, ei liian rasvainen ja suorastaan rapea. Lihapitoisuus tuntuu syödessä korkeammalta kuin paketin ilmoittama.Maku on huoliteltu, kohtelias ja maukas.

Outo herkkuhetki päättyi viimeiseen kalpa-olutnielaisuun: Olin kokenut kollektiivisen hetken makkarateollisuuden ja jääkiekon kohdatessa, voiko erikoisempaa hetkeä makkaramies kohdata? Saammeko vastaavia kokemuksia makkaramaailmassa joskus lisääkin?

Hinta-laatusuhde on kohdillaan tässä Portin ja KalPan yhteisessä projektissa, tuotteen liha on kuulemma roudattu ulkomailta mutta juhlavuonna annettakoon anteeksi, toihan KalPa 80 kiloa lihaa ruotsistakin puolustaja Adam Andersonin muodossa ja hyvin toimii.
Tämä oli senverran suuri yllätyskokemus, ettei maistaja osaa antaa tähtiä, olkoon tämä eksenterinen makuelämys Joulun special-ylimääräinen kertomus, mutta kehoita jokaista maistamaan vaikka vain kokemuksen vuoksi tätä nakkia, edustaahan se uutta ajattelua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti