maanantai 15. huhtikuuta 2013

HUHTIKUUN MAKKARA

HIITINGRILLI 400 G
Liha -Iitti oy kymenlaakso

KALLISTA, kaunista ja punaista tuli mieleen kun vaelteli kymenlaaksolaisen supermarketin elikkä tutun kotkan prisman makkara-altailla ja pysähtyi jo tutuksi tulleen Iitin lihan hyllylle. Siellähän oli valikoima kummasti lisääntynyt, ja yksi läpinäkyvä vaatimattomasti kelmuun puettu makkarainen siellä pullisteli odottaen noutajaansa: Hinta 5,60 ja uteliaisuus heräsi, testiin lauantain saunan iloksi.

Paketista pullahti neljä punaista makkarapoikasta, tuoksu savuinen ja mausteinen. Grilliin mars, ja lämmöt vähäksi aikaa täysille , sitten virrat taas pois ja hautomista.
Nämä Iitin makkaraiset ovat paketin mukaan chili-paprikalla maustettuja ja sellaisen näköisiä ne ovatkin, vihreitä paprikansiivuja siellä täällä: Paistojälki on runsasnesteistä, makkarat hikoilevat runsaasti  mutta ottavat hyvin väriä ,eli seos on hyvin kosteaa muttei kuitenkaan vetistä. Leikatessa nestettä tulee voimakkaasti edelleen, koostumus on kuitenkin kiinteä vaikkei rapeutta tähän saakkaan ihan pikapaistoilla.Paketissa lukee että on hevosta ja possua lihapuoli, maistetaanpa.

Seos on tanakkaa, muttei rapeaa eli ulkonäkö oli totuudenmukainen myös pureskelun havaintona: Maku alkaa hahmottua metsäisen riistan suuntaan, savuisaa, ja pienen pieni mieto chilipolte nousee hitaasti takaa-alalta esille: Polte on tosiaan miedon paprikainen, sellanen matalan sopivaksi tarkoitettu joka hyväilee sivusta metsäistä riistanmakua, täyteläinen ja mukavan makuinen kaikkiaan, hyvin tasapainoinen makunautinto. Rasvaisuutta on varsin kohtuullisesti, ei häiritse kielellä.
Hyväähän tämä on ja oikein miellyttävää syödä, täyteläinen ja mausteisen runsas grillivalmiste. Niin tähän hintaa kyllä pitää ollakin.

Eipä mittään, kehumatta viisi pojoa Iitille ja onnistunut  korkeatasoinen grilliherkku kunnolla paistettuna todellakin: Liha-Iitistä on tulosssa kovaa vauhtia kymenlaakson ykköstalli grillimakkaran suuressa mualimassa.Odotamma lissää maukkaita keksintöjä sieltäpäin mualimaa.
Kattauksena tässä oli pelkkä tumma sinappi Auraa ja valkosipuli-hapankaalia, mutta tähän sopisi kaikenlaista herkkusienistä suolakurkkujen ja parsakaalin  kautta röstiperunoihin asti tai miksei vaikka ihan rehdit ranskalaiset. Ja tietysti Forssan perunasalaattia.Monipuolinen tuote, helppo varustaa oheistuotteilla tämä.
                                                      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti