tiistai 30. huhtikuuta 2013

VAPPUNAKKI 2013

Chef Wotkins, Helsinki

PIPPURINAKKI 297 G

LUULISI että pienessä tai isommassakin vappuriemun seilissä ei ole niin nuukaa mitä grilliinsä laittaa jos kansanlaulut ja yleinen ilonpito on on pääasiana ja ruoka tulee siinä mukavasti sivussa. Tähän kansantapaan perustuukin se yleinen tavallisten talousnakkien ostaminen ynnä perusperunasalaatin hommaaminen ruokapöytään, ne tekevät kauppansa helppotensa ja kaikille maistuvuutensa takia ja miksipä ei niin. Mutta jos seilinki on pienempi ja on aika ja kiinnostusta voi perinteisestä vappunakki-ateriastakin rakentaa juhlagourmeen.Otimme espoon keskuksen S-marketin hyllystä Helsikiläisen Wotkinsin tehtaan pippurinakki-paketin, hinta rapit 4 euroa ja paketin paksuun noin kolme neljäsosaa vakituisen paketin koosta.
Pojat ovat pitkiä, kuin parhaat perilliset suvussa ikään, neljä hoikkaa ja tummaa pippuripalasten koristelemaa pötköä ja grilliin. Jos naattii isommankin erän, pitää muistaa siis pakkauskoko kaupassa.

Tuoksu on hienostuneen mausteinen ja pojat puskevat hikeä pannulla komiasti, lautaselle ja forssalaista valkosipuliperunasalaattia kyytipojaksi, simple the best lauloi Tina Turner aikoinaan omista makkaroistaan.Leikatessa purskahtaa iloisesti , seos on mukavan kosteaa mutta varsin rapeaa eli napakka seos on. Maisto: Mainittu neste tuntuu vähärasvaiselta, suola varsin kohtuullinen (ehkä hiukan runsas) ja seos on todellakin kosteaa ja muhevaa mutta tukevaa purtavana. Lihapitoisuus on puremiskokeen perusteella selvästikin suurempi kuin mitä paketissa sanotaan. Maku alkaa hahmottua: Yllätykseksi tämä pippurinakki ei olekkaan mikään suutapolttava hönkäisy kuten nimestä voisi päätellä, vaan vasta hetken mutustelun jälkeen alkaa hyvin pieni lempeä polte tai paremminkin kutina sellainen nousta, mutta asettuu kiltisti kitalakeen. Monen eri pippurin kirjo alkaa hahmottua jälkimaussa. Jännä oivallus Wotkinsilta, pippurinakki joka on laajasti monen eri pippurin sävyn makuinen muttei kuitenkaan polttava! Jälkimaku on runsas ja miellyttävän tasapainoinen.

Eli tämä pippurinakki on siis selkeä toisinajattelija pippurinakkien maailmassa. Hieno oivallus!
Ruokaisaa tämä on ja runsas mauste vie nopeasti nälkäisyyden, sekin hyvä ajatus.

Tässä on sopivasti kulinarismia riehekkaan kevätjuhlan särpimeksi, neljä pinnaa annetaan. Tälläisen nakin voi hyvin asettaa vaikka presidentin lautaselle jos sattuu tasavallan päämies yöllä eksymään linnastaan ja törmää kansalaisen ovelle nälkäisenä ynnä muilla maailman makkarahuolilla kuormitettuna.

Jussi Toivottaa hyvää Vappua ja leikitään ja peuhataan varovasti siellä,
Savolainen makkarakerho toivottaa hyviä grillaushetkiä sillä nythän grillikausi avataan takapihoilla 
 ja parveikkeilla ihan virallisesti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti