sunnuntai 23. joulukuuta 2012

JOULUMAKKARA 2012

ryynäriä koko rahalla

PERNIÖN RUKIINEN RIISTARYYNÄRI  400 g

PÄÄTIMME laittaa joulumakkaraksi tänävuonna aliarvostetun lajikkeen, ryynimakkaran edustajan. jalo joulujuhla ja lähimmäisenrakkaus tulee näin ulotettua oman puolison ohessa toiseksi rakkaimpaan suhteeseen, suomalaiseen makkaraan.
kaupasta löysimme iloisen keltaisen Perniön tehtaan makkarapaketin, tämä on helppoa havaita kaupassa tiskistä. Perniöllä on hyvät perinteet kaikissa elintarvikkeissa joten odotukset olivat korkealla.
Lämmitämme jouluisasti uunin ja makkarat paketista: Nämä ovat aika pitkulaisia poikasia, tummahkoja ja paketti  ilmoittaa että seoksessa on jopa 19% poronlihaa, ajatella!
Paistamme normaalin ajan ja eikun joulusauna-pöytään kylvyn päälle tarjoilu, tummaa sinappia ja paljon hapankaalia perinteiseen joulutapaan. Tuoksu on vahva ja metsäinen, hiukan savuinen. Leikkaamme koepalan: Seos on hyvin rapsakkaa, kuivahkon näköinen sisusmassa ja seos sisältää hyvin suuria ryynejä, eli tässä on annettu ryynimakkaran sielun eräälle osa-alueella valtaa mukavassa muodossa. Vähärasvaisuus paistaa läpi leikatessa, eipä tirskahtele rasva ainakaan tässä koeäerässä.
Maistamaan: Maku on tumman riistainen, poronliha maistuu vahvana ja täyteläisenä sieltä taka-alalta, ryynit sulavat mukavasti kielenkannalla , seos on mukava rapeaa ja vähänesteistä, ja lievä savutuksen maku hiipii hiljaa kielenkannalle sieltä jostakin lopuksi. Jouluolutta, siis Olvin-sellaista kyytipojaksi, kuparinruskeaa tummaa toisen sekaan, aah!
Maku on tumman savun syvän täyteläinen eikä hirmuisen suolainenkaan, tässä on aitoa riistan tuntua!
Perniön perinteinen makkaratehdas on loihtinut suomalais-ugrilaisen mystisen metsämieskansan yömyöhän saunaherkun jota kelpaa joulukynttilän valossa pureskella rennon joulusaunan päälle.
Koska on joulumieli, ei arvostella pisteillä. Tämä on vaan yksinkertaisesti hyvää.
ja hyvää joulua kaikille kanssaveljille-ja siskoille!

                                                                              makkara-agentti Jussi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti