lauantai 8. joulukuuta 2012

JOULUKUUN MAKKARA

Persoonallinen Lenkkimakkara!

VATAJA A-LENKKI 450 G  pikkujoulutunnelmaa

ENSIMMÄINEN KERTA kaikessa on aina jännää ja huomasimme makkarakerhon testiryhmässä ettei Vatajan tuotteita täällä savolaisten makkarakeitaassa vielä jostakin syystä juurikaan arvioitu eikä maisteltu.
No, annetaan siis kuukauden makkaralausunto samantien, ja otettiin kotkalaisen lähiökaupan (karhuvuoren S-marketti tarkalleen ottaenkin) Lenkkien osastosta Vatajan musta-ruskealla perinnetunnuksella varustettu paketti: Otetaan hakuammunnalla ensin lenkkimakkara, tuo yksi makkarataiteen vanhimmista esi-isistä suomalaisella makkaran historian saralla. Kuinka Vataja tämän tuotteen on tehnyt?
Paketti on kyllä hiton tuhti, siis 450 grammaa ja lähemmäs puolta kiloa jötköä. Avataan pikkujoulusaunan päälle paketti ja onhan tämä aikamoinen kiekura, näyttävä jötikkä jo avatessa. Hirmuisen vaaleaa makkaraa ainakin ulkoa päin katsottuna äkkiseltään.
Koko hoito suoraan pöytägrilliin ja lämmöt lähes täysille, odotellaan sihinän tuloa puolen tunnin aikana.

Mieto, mausteinen tuoksu leviää koko keittiöön ja sitten jo kurkistelemaan mitä siellä oikein on: Vaalea ulkokuori on ottanut reilusti väriä ja kiekura on haljennut pitkältä matkalta, makkaranestettä valuilee  reiluhkosti välistä. Laitto lautaselle ja leikkaus: Tuoksu on miedon mausteinen ja aromikas, jopa yllättävästi hiukan savustetun oloinen. Maisto sitten: Seos on aika kosteaa, mutta ei hirveä rasvaisen oloista, ja omalaatuinen maku alkaa tulla esille muutaman mussutuksen jälkeen: Hyvin pehmeä , puhdas kokolihan maku, kevyt mausteinen tuntu ja maustepippuri tanssahtelee taustalla varovaisesti vähärasvaisuutta jeesaten.
Maku on uskomattomalla tavalla samaan aikaan sekä lihainen että kevyt, puhtaan miellyttävä mutta kuitenkin mausteisuus laulaa takaa-alalla hitaasti kielelle nousten. Mausteskaala korostuu sitämukaa, kun makkara jäähtyy lautasella, erikoisuus tämäkin, kun yleensä maku herää henkiin vasta kuumentamisen johdosta.

Vataja ilmoittaa paketissa että tämän lenkin lihapitoisuus on kokonaista 78% ja puhdasta possua ja se on nitriititön, eli laatuun ollaan todellakin satsattu ja kyllähän se sitten näkyy myös tämän kaverin hinnassa: Pulitimme siitä kokonaiset 4,80 kaupassa eli kyllähän tätä tavallinen palkansaaja-makkaramies lähinnä juhlapäivinä kuten pikkujouluissa nauttii ellei nyt ihan herroiksi arkeansa halua laittaa.

Mutta kyllä tämä helsinkiläisen Vatajan tuote on hyvä ja ehdottomasti tuon hintansa väärtu, tosin mieleen jää herkullisesta nautinnosta yksi pieni juttu eli millainen seos olisi jos siinä olisi vielä hilkku lisää pippuria?
Mutta makkaramestari on halunnut kunnioittaa lenkkimakkaran perusolemusta, puhdasta yksinkertaista makulinjaa joka sopii jokaiselle syöjälle. Myös tässä on onnistuttu tehtaan omalla tavalla hyvin.

Pinnoja neljä viidestä, herkullista, maistuvaa ja kallista, kuten monasti aiemmin tuo viidets pistejää roikkumaan koska kuvittelemme mitä tuohon voisi lisätä. Vai voisiko?

Kyytipojaksi Tummaa jouluolutta ala Olvi ja sinappina tummaa myös, hapankaalia ja suolakurkkuja lisäksi.
Hyvää pikkujoulua kaikille! Isot bileet on vielä edessä ja makkarakerho mukana mualiman mänössä.

                                                                       Syöpötteli taas Jussi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti