lauantai 7. heinäkuuta 2012

KUUKAUDEN MAKKARA HEINÄKUU

tulista meininkiä- tosiaan!

POUTTU POLTTORAUTA 400 G

TRENDI makkaramualiman suurilla lakeuksilla on ollut viimeajat tuoda markkinoille jatkuvasti uusia tulisia Chili-ja pippurimakkaroita ja toinen toistaan tulisempia. Viimeisin tulokas on maineikkaan ja perinteikkään Poutun makkaratalon uutuus, Poutun Polttorauta. Kaupasta ostaessamme emme havainneet aluksi että kysymyksessä on chilituote, sillä pakkaus on kansalliromattiseen punaiseen väriin ja maalaistalon ynnä Jussipaitaisen pohojalaasen perisuomalaisen veikon  valokuviin kiedottu. Mutta avatessamme heinäkuisen saunanajälkeisen grilli-illan hämyssä pakkauksen juoni kävi selväksi: paketista pullahti ulos neljä pönäkkää, tummaa makkaraa ja eikun parvekkeen grilliin paistumaan. Pojat ottivat väriä hitaasti eikä suuria rasvasuhinoita alkanut kuulua ennenkuin vasta loppupuolella, eli korvamääräisesti  paistossa arvioiden olisi aika vähärasvainen tämä tuote.
Pojat lautaselle ja leikkaamaan: Tuoksu on hurmaavan mausteinen ja vahvan lihainen, seos on tosituhtia ja kuivahkoa, punertavaa ja tummaa edelleen. Maistetaan! Seoksen tukevuus paljastuu pian: paketin mukaan siinä on mukana myös oikeaa hevosenlihaa, ja se tekee seoksesta tukevan ja ryhdikkään. Maku on hetken ajan ensin maustepippurin oloinen, mutta sitten chili alkaa nousta voimakkaasti esille ja mitä pitemmälle nassutellaan, sitä vahvemmaksi chilin maku nousee. Tässä on tosissaan jo potkua, verrattuna tavallisimpiin markkinoitten chili-ja pippurivaihtoehtoihin. Kolmatta patukkaa popsiessa alkaa jo hiki helmeillä raavaammankin huoltomiehen kasvoilla, ihanaa chilin paahdetta piisaa. Kyytipoikana tälle aterialle chilin kaikkivoivan paahteen alle ei voi laittaa oikeastaan kuin jäähdyttimeksi rasilaisen valkosipuli-hapankaalia, mietoa sinappia ala turku/aura joka antautuu suosiolla chilin kanssa sopuun, ja kylmää maitoa iso tonkka juomaksi.
Kyllä tämä maistui hyvälle ja nyt löytyi ainakin allekirjoittaneen kohdalla eniten chiliä sisältänyt ns. kotimainen standardimakkara, muita väheksymättä.Pouttu lataa markkinoille rohkeasti kovan chiliannoksen!
Presidentti Kekkonen tokaisi aikoinaan omana suosikkinaan, että Pouttua sen olla pitää, ja ainakin tässä makkarassa on pakko olla Urkin kanssa samaa mieltä: Senverran maukas polte oli kokeessa.
Pisteitä on tulos huomioiden pakko antaa makkaran omassa sarjassaan täydet 5/5. Hevosenliha-lisäys oli makupoliittisesti muhkea oivallinen veto täydentämään chilin paahdetta ja sopii hyvin lisukkeena massaan.
Onkin tämän jälkeen mielenkiintoista nähdä, kuka laittaa paremmaksi poltteeksi.
Makkara on valmistajan mukaan sekä laktoositon että gluteiiniton joka on kaikille makkaran ystäville omalla osallaan hieno seikka.





1 kommentti:

  1. cool blogi mä tykkään. Makkaran-kansa olis hieno juttu !! Sitten siihen voisi lisätä nakin-kansan & meetvurstin-kansan. Kabanossi kuuluisi makkaran-kansan A-ryhmään. luen blogianne päivittäin se tuo minuun ja Perttuun voimaa selvitä huomisesta feat. Kaija. Kiitos makkaroistanne.

    VastaaPoista