tiistai 19. kesäkuuta 2012

KUUKAUDEN MAKKARA KESÄKUU

Järvi -suomen savuinen uutuus

PORTIN SAVUSAUNA -GRILLIMAKKARA 400 g

Ruokaa on savustettu narvan taistelusta asti 1800-luvulta kun venäjän tsaarin joukot polttivat  kenraali Sandelsin ruokavaraston ja siitä syntyi savupalvilihaa, tarina kertoo että Sandels itse otti asian rauhallisesti ja istuskeli savuavien raunioitten äärellä nauttien vain rauhallisesti sandels-olutta ja maistellen venäläisen kanuunakuulan lämmittämää savulihaa: Olvi otti samaisen sandels-olutnimen käyttöön 200 vuotta myöhemmin.
Kyseinen tarina on puhtaasti tuulen kuljettamaa mutta tarinat savuruuista ulottuvat myös savustettuun makkaraan asti, ja nyt on kukapas muu kuin savolaisen makkarateollisuuden lippulaiva portti tuottanut oman savumakkaran markkinoille: Portin savusauna-grillimakkara on syntynyt.

Pakkaus on kansaallisromanttisen näköisesti kirjailtu ja avaamme paketin: Jo avatessa leyhähtää mieto savun tuoksahdus paketista,makkara ovat aika vaaleissa kuorissa, tämähän lupaa hyvää!

Laitamme pojat grillille ja eikun kaasut auki ja paisto päälle. parinkymmenen minuutin kuluttua nostamme satsin lautaselle ja aletaan tarkastella: Pinta on pysynyt kasassa mukavasti, pieniä pullistumia ja hyvin on ottanut väriä kalpoiselle pinnalle. Leikkaaminen paljastaa seoksen rapeaksi, mutta  mehukkaaksi: rehevä savun tuoksu leijailee kaikkialle, maistetaanpa!

Maku on aluksi hyvin mieto mutta vahvistuu vähitellen, selkeä savun maksu alkaa kohota kielenkannoille mitä enemmän paloja pistelee poskeensa: Meillä on tässä kyytipoika na vaihtelun vuoksi ruotsalaisten kaappaaman turun sinapin makea sininen sinappi, ja se sopii aika kivasti tähän savumakkaraan. Maku on hienostunut, tasapainoinen ja tyylikäs: Ei mitään poltetun  lihan katkuisuutta, vaan huolellisesti kypsytetty ja jalostettu savuinen jälkimaku. Juuri sopivasti! Rasvapitoisuus ei ole häiritsevä, tosin runsahko, ja seoksen kosteus on mukavan korkea eli se sopii savusaunan kosteus-henkeen myös täydellisesti.
Suolaisuus on saatu pidettyä kurissa, ja muu maustekategoria pysyy savuisuuden kanssa balanssissa. Maustepippuri pukee hyvin taustalla savun lisähöysteenä.

Portti on taas kokeillut, ja taas onnistunut. Oikein maukas ja herkullinen kesämakkara, utuisten kesägrilli-iltojen ratoksi ja nuotiolaulujen avuksi savusaunojen portaille ja järvien rannoille. Tähän ei tarvitse lisätä kuin valkosipuli-perunasalattia ja suolakurkkuja sekä olvin Sven tuuva-olutta, sankarien muistoksi ja hyvän ruokaperinteen onneksi.

Neljä pistettä viidestä, sillä portilla on varmasti vieläkin se viides piste tulemassa, vaikka tämäkin on herkkuna todellinen kymppi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti