torstai 14. helmikuuta 2013

HELMIKUUN MAKKARA

POUTTU PEHTOORI
VANHANAJAN NUOTIOMAKKARA 400 G

VANHAT AJAT tulevat tosiaan tätä herkkua katsellessa mieleen. Suomi sata vuotta sitten- siltalan pehtoori ja kaunis helena ynnä karjala takaisin vaikka litra kerrallaan- mieliala pullahtaa esille kun tätä pakettia ryhtyy ropeloimaan S-marketin hyllyllä: Isänmaallinen valkoetikettinen paketti kertoo tuotteen sisältävän runsaasti pekonia ja olevan gluteiiniton. Onhan se maistettava että hyppää kyytiin, soome poika!

Neljä keskitummaa poikasta pannuun ja eikun menoksi: Jonkin ajan kuluttua sihinän alettua makkara alkaa puskea makkarahikeä ulos urakalla, kun paisto on tehty on edessä savulle tuoksahtava, vanhanajan tervaliiteriä muistuttava maalainen tuoksahduselämys. Olemme siirtyneet ajassa taaksepäin sata vuotta!
Leikkaaminen paljastaa makkaraseoksen hyvin kosteaksi, lihanestettä tulee reilusti joka leikkauksella ulos ja makkara on säilyttänyt mehevyytensä, myös rasvaa näyttäisi olevan kohtuullisen paljon kyytipoikana mutta se on miellyttävästi sekoittunut kosteuteen eikä valu löllönä ympäriinsä.Maisto!

Maku on  hyvin leveä ja lihainen, mausteisuus tulee laajasti esille ja paketinkuori vahvistaakin savuisen pekonin kyytipoikana olevan muskottia, chaynnea ja mustapippuria. Niistä on saatu oikein miellyttävä mausteinen makuelämys joka leviää maukkaasti ja laajalle suussa. Tässä on vanhojen aikojen mausteita laitettu oikein hyvässä tasapainossa ja makkara on vanhanajan tapaa ei-tulinen mutta silti runsaasti maustettu, Pouttu on tavoittanut oikein hyvin vanhojen aikojen makkaramestarien perinnön.

Tässä pitää olla klassikkolisukkeita: Paistettuja perunoita, punakaalia ja pikkusipuleita, vanhanajan etiketti on tälle makkaralle oikein hyvä. Myös hapankaali istuu kuin nenä päähän, ja sinappina toimii väkevä mutta ei-tulinen sinappi tässä hyvin. Kerrassaan mukava yllätys Poutulta, onnistunut sukellus makkara makuhistoriaan!

Viisi pinnaa viidestä tästä tehtailijan keksinnöstä, historiallinen maku tulvii runsaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti