tiistai 9. lokakuuta 2012

KUUKAUDEN MAKKARA LOKAKUU

Tanakkaa tavaraa!

KIVIKYLÄN JUUSTONAKKI 300 g

Nakkien valtakunnassa tarjonnat laajenee entisestään, ja tälläkertaa kuukauden makkaraksi päätyi Prisman valikoimiin jokin aika sitten tullut Kivikylän juustonakki, keltaisessa paketissa joten pitihän se testata. nakkeja siis tässäkuussa vaihtelun vuoksi. Ensiksi katseemme kiinnittyi kohtuullisen noin 4 euron korkeaan hintaan ja toiseksi 300 gramman merkintään, pienempi pakkaus eli kilohinta korkeampi mutta syödään, maistellaan.
Paketista tulla hurahti viisi pitkää, ohukaista mutta tanakan oloista pötköä, tummahkoja poikasia ja ladotaanpa ne sitten grilliin. Paistoaika oli aika lyhyt, ja makkarat ottivat äkäisesti väriä, juusto alkaa pullistella sivuilta ulos vasta aivan paiston loppuvaiheessa, eli se on aika ujosti kuoren sisällä korostaen seoksen kuivaa luonnetta. Mutta sitten se pölähtää ulos kertalaakista ja sitä näyttää olevan sanoisinko runsaanpuoleisesti.
Leikataan ja tässävaiheessa paljastuu seoksen tukevuus: Se on hyvin tukevaa ja tanakkaa, kosteutta ei juuri hirveästi ole tääs seoksessa ja liha leikkaantuu rapeasti.
Maistamisessa huomaa heti että palaa saa jauhaa kuten täyslihaa, reilusti ja seos on tuhtia purtavaa. Maussa sinkoutuu etualalle voimakas mauste/mustapippuri, jonka takaa alkaa juustoisuus sitten vienosti kohoilla maua mukana, mitä pitemmälle syöminen etenee ja makkara hiukan jäähtyy, Gouda-tyyppinen lataus alkaa tulla yhä hallitsevammaksi. Tämä ei ole sittenkään, ei laisinkaan niin kuivaa kuin aluksi tuntuu!
Rasvaisuus jää mukavasti takaa-alalle ja juusto kastelee mukavasti kielenkantoja tuhtien palasten lomassa.
Tanakka, pippurinen, juustoinen, vahva maun kolmikanta joka tekee tästä uutuudesta sekä mielenkiintoisen että omalla tavallaan uudenaikaisen nakkitulokkaan. Kyytipojaksi pehmeitä perunoita, esim. foliossa haudutettuja uunisellaisia, hapankaali sopii erinomaisesti ja suolakurkut korostavat pippurin suloja.
Myös perinteinen perunasalaatti viihtyy tämän persoonallisen nakin kanssa mahtavasti lautasella vaikka ihan kahdestaan. Moni-ilmeinen nakki, jota voi syödä vain yhden lisukkeen kanssa tai koko kattauksella.
Sinappina käytimme vaaleaa tässä, ja se riittääkin hyvin seoksen makean mausteisen pippurisuuden takia.
Mitäs tässä voi antaa kivikylälle kun kiitoksen hyvästä uutuudesta ja   5 pistettä viidestä? Laadukasta!

                                                                                       Popsi Jussi (nakit)

                                                         

                                                                         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti