sunnuntai 9. syyskuuta 2012

SYYSKUUN MAKKARA

On siinä hevosen potkua!

LIHA-IITTI : LAUKKAGRILLERI 400 G

KYMENLAAKSO tarjoaa kaupoissaan, tässä tapauksessa kotkan sutelan prismassa hyllyissään paikallisia kymenlaaksolaisia herkkuja myös makkaran puolella ja niinpä teimme pienen tutkimusretken kymenlaakson makkaramualimaan savolaisen silmin. Otimme kaksi erilaista pakettia, joista sarjan ensimmäisenä tutkimme pienen mutta sisukkaan Iitin kunnan alueella toimivan Liha-Iitin erikois-grillimakkaran, Laukka-grillerin.
Paketti on täysläpinäkyvä, vaatimaton pakkaus jossa vain pieni väritön nimilappu päällä, joten kesti hetken ennenkuin tajusi että tässä on aito hevosenlihasta tehty makkara kysymyksessä. Tuoteselosteessa kerrotaan aineiksi possu ja hevonen, lihapitoisuus 80% .
Neljä pötköä grilliin, käytämme tässä Pöytä-parilagrilliä sähköllä ja saunan jälkeen mutustamaan!
Makkarat ovat hyvin tumman punaisia, ja paketissa on nestettä runsaasti: Seos on hyvin kuohkea ja makkarat melkein pehmoisia, kävi jopa ajatus raakamakkarasta mutta on tämä esikeitetty eli normaalia tavaraa. Tuoksu on uhkean mausteinen ja lupaa hyvää jo ennalta.

Normaalin parilagrillailun tuloksena meillä on lautasella neljä hyvin mehevää ja tirisevää makkaraa, joista kumpuaa runsaasti nestettä vielä paiston jälkeen: Hevosenliha-possuseosta on höystetty runsaalla lihasnestellä , tämä ei ole suinkaan rasvaa mikä ilahduttaa kättelyssä: Makkarat ovat paistossa tietenkin kiinteytyneet mutta seos on edelleen kosteaa ja muhevan tuntuista, kuivuus ei ole iskenyt. Maistetaanpa!

Maku on päällimmäisenä selkeästi voimakasta ja täyteläistä hevosenlihaa, possu on kiltisti taustalla, ja tässä on laajalti ja runsaasti maustepippuria ja mustapippuria (?) kyytipoikana: vaikka maku on tanakka hevosen tumma ja aromikas vivahde, se tasoittuu silti yllättävän pehmeäksi jälkimauksi kielellä.  Kokonaisvaikutelma on varsin hienostunut ja tasapainoinen, tätä ottaa mielellään lisääkin. Suolaisuutta on kohtuupaljon, muttei sitäkään liikaa makuelämyksen kannalta: Helppo syötävä, voimakas hevosenliha tasoittuu lautasella miellyttäväksi kokemukseksi.
Jotta saisimme tähän mahdollisimman puhtaan kontaktin lautasella oli vain hapankaalia ja sinappia, mutta tästä voi kehittää myös suolakurkuin ja perunalajikkein vaikka mitä. Alustava kokeilu oli herkullinen.
Hintaakin tosin kertyi 5,50 euroa paketille eli ihan tilipäivän jämäruplilla ei kannata ostoksille lähteä.

Miellyttävä kokemus kymenlaakson iitistä, ensi viikolla kymenkierroksen toinen kokonaan toiselainen kokemus!  Tälle makkaralle täydet viisi pistettä viidestä, kallista mutta hyvää.

                                                         herkutteli  Jussi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti