perjantai 24. helmikuuta 2012

HELMIKUUN MAKKARA

pippurinen juttu!

JUUSTO-PIPPURIKABANOSSI HK, 400g

YKSI harvinaisuus vahvasti maustettujen makkaroitten--tai ainakin kohtalaisesti sellaisten--joukossa on chilien ja muiden poisjättö ja keskittyminen pelkkään pippurilla kuorruttamiseen. HK on tehnyt näin ja yhdistänyt ihan tavallista suomalaista mustapippuria tälläkertaa kekseliäästi juuston kanssa. Pitihän se korjata paketti HK:n väreillä koristellusta altaasta ja testata tämä myös, kun vastaavaa pelkkää pippuri-juustoviristysä ei muistin mukaan ole tullut syötyä.
Pojat paketista ja ulkonäkö on täysin kabanossin kuohkean normaalin näköinen, muheva makkaraseos pullistelee kuorissa HK:n tapaan eikä erotu muista sisaristaan. Pippurinen tuoksahdus tosin leyhähtää heti paketin avauksessa.
Laitetaan kuumaan uuniin: Tekniikkana käytämme ensin 15 min täysillä 250 astetta ja sitten lämpö tiputetaan nollaan ja annetaan hautua toiset 15 minuuttia. Puolentunnin jälkeen uunista alkaakin kuulua ihanaa poksahtelua kun pojat heräävät syöntikuntoon: Ihana juusto tuoksu alka ajo leijailla luukkujen välistä, vienosti ja hitaasti.
Makkarat ulos uunista: Paistotulos on Kabanossin kaavan mukainen, mehevä ja muheva, runsaasti ruskistunut mutta kostea. Kabanossia on todella vaikeaa paahtaa rutikuivaksi, senverran hyvin makkaran rasvatasapaino on koostettu tehtaalla.
Katamme aterian johon tulee nyt lohkoperunoita paprikalla höystettynä,vedessä keitettyä parsakaalia ja punakaalia purkista (saksalaista) sinapiksi laitetaan mietoa vihreää Auraa.
Leikataan: Purskahdus ja juustot tulevat tervehtimään, pippurinen höyry kohoilee kutkuttavasti nenälle. Makkara leikkaantuu sopuisasti ja vaikka seos on kosteaa juuston takia pala säilyttää ryhtinsä eikä mene muusiksi. Makunautinto onkin sitten erikoinen: Emmental-juusto pukkaa itsensä ensi esille, missä pippuri? hetken pureskelun jälkeen taka anousee maukas ja poltteinen pippurin hohto, nopeasti mutta sopivasti sitten pysähtyy ettei liikaa korvenna. Juusto ja pippuri ovat sovussa keskenään, makunautinto on tasapainoinen ja hyvä.
Itse liha on laadukasta ja puhtaan makuista, seos tukevaa mutta kosteaa syödä. Liha, juusto ja pippuri ovat tasapainossa, pippuri tulee kohteliaasti takaa esille kuin paraatiovista lopuksi.
Kyllä, tämä on hintansa arvoinen ruokamakkara ja grillituote: Kuka tykkää pippuriruoista muutekin kuten meikäläinen tuppaa rankkaamaan tämän makkaran yhdeksi lemppareistaan helposti. Tämän makkaran metafyysinen olemus on yksinkertainen, pippurilla kohotettu juustoherkku jossa osaset eivät lyö toisiaan korville eivätkä astu toistensa tonteille.Toimii!
Nielaisen viimeisen palasen ja otan Olvin Harkko-olutta päälle, suosittelen maistamaan, erittäin hienoa humaloitua palanpainiketta.
Kyllä HK on ihan kelpo makkaran luonut, tätä ostan kun tekee pippurimakkaraa mieli.Tulemme testamaan vielä muitakintämän alueen makkaroita. HK saa kiitokset maustemakkaroitten kirjon laajentamisesta tällä oivalla pikku keksinnöllä.
Pisteitä voi tälle helmikuun makkaralle siis antaa huoletta 4.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti