keskiviikko 19. lokakuuta 2011

LOKAKUUN MAKKARA: ATRIAN PUNAINEN

Sisällisotaa makkara-alalla
ATRIAN PUNAINEN LENKKIMAKKARA 400 G / Atria Oy

HARVOIN on kilpailijafirmat ottaneet toisistaan mittaa perinteisen lenkkimakkaran kohdalla niin vakavamielisesti kuin mitä ruokatalot Atria ja HK ovat tehneet. Kun HK lanseerasi aikoinaan sinisen lenkkinsä, kävi Atria mietteliääksi ja halusi tulla mukaan kansallismakkarakisaan joka on melkein yhtä jännää kuin kansallisaarteen etsintä mutta maukkaampaa. Siispä Atria valmisti ensin ruokamakkaran sinisen rinnalle, mutta ei ristinyt sitä juuri Atrian uunilenkkiä kummemaksi: Pakettikin oli suunnilleen atrian valkoinen jossa vain atrian punainen merkki, mutta jonkin aikaa jälkeen alkoi tapahtua!
Tehtaalla julistettiin äänetön sota HK:lle ja lähdettiin haastamaan sinisen asemaa johtavan kansallismakkarana. Syntyi virallinen Atrian punainen lenkki.
Laitoimme paketit vierekkäin pöydälle ja vertailimme aikoinaan tuotteita: Atrian punainen on verrattuna edeltäjäänsä sotaisamman näköinen, kauttaaltaan vahvasti punainen paketti nimensä mukaan, ja pötkökoko sylinterinpuolikkaissa näyttäisi olevan aavistuksen paksumpaa tavaraa vaikka grammamääräksi paketissa ilmoitetaankin perinteinen 400 grammaa.
Avasimme paketin ja tuttu tuoksahdus sieltä tulla tulvahti: Matala, pehmeä peruslenkin tuoksu jossa hiukan makeaa tuoksahdusta. Leikkasimme viipaleita ja koostumus on melkein sama kuin aikaisempi, tosin hiukan lihaisamman näköinen. Jauhovalkeus uupuu samassa mitassa kuin klassisen uunilenkin aikana.
Sitten tärkein hetki tasavallan kansallismakkaran taistelussa: Makutesti.
Maku on ensin lähes tuttu uunilenkin perusmakea, hiukan jauhoinen tyyli mutta hiukan paremmin pureskeltuna se alkaa saada lihaisuutta suunpohjalla. Lihapitoisuutta -tai ainakin lajiketta on siis paranneltu, on ensitoteamus kylmänä. Kylmätesti on HK:n sinisen haastolistalla.
Maku tuntuisi alkuun mukamas samankaltaiselta kuin sinisessä, mutta tämän makkaran seos on mukavalla tavalla hiukan makeampaa ja ja ehkä vähän jauhomaisempaa siniseen verrattuna, mutta parempaa kylmänä kuin muinainen uunilenkki oli.Onnistunut perussekoitus siis.
Paistettuna pannulla uunissa punainen turpoaa kuin valtion ylijäämä ja rehottaa naama punaisena pannulla kuin joulupukki 20 totin jälkeen, ja ruskistuu todella nopeasti, älä siis polta!
HK tuntui olevan hitaammin paistuva tähän verraten paistotestissä.
Rasvaisuus näiden kahden välillä ei paljoa eroa, punainen on ehkä vähän tirskuvampi tarkoituksella sillä tasoitetaan jauhoisuutta joka ei kuitenkaan häiritse.Seoksessa on kosteutta enemmän kuin rasvaa joka on hyvä asia itsessään.
Juuston kanssa tämä on herkkua, sillä kuumennettaessa juusto kaveeraa samaa tahtia makkaran kanssa ja tämä on siis oikein hyvä juustomakkaraksi kotikonstein.
Liha leikkaantuu erittäin kevyesti ja koostumus on höllempi kuin sinisellä.Maku on mukavan tasainen ja liha-jauhotasapaino on tähän hintaluokkaan asiallinen.

Testi on tehty.Pystyikö punainen haastamaan sinisen?
Se jää jälleen kerran jokaisen omaksi valinnaksi: Koemaistajamme mukaan punainen pystyy kilpailemaan hyvin sinisen kanssa, mutta makusuunta on selkeästi erilainen tosin hetken aikaa piti maistella kumpaakin ja analysoida pieniä hienouksia. HK on tavoitellut kansanomaista hienostunutta aatelisuutta ja Atria taas maukasta jokamiehen perusevästä. Atrian on lähtenyt haastamaan oikein suuren kilpakumppaninsa: Ei kopioimalla sinistä vaan luomalla oman peruslenkki-vivahteensa, parilla omalla selkeällä makuratkaisulla koskien makkaran kosteutta ja rasva/jauhotasapainoa ynnä hillittyä maustelinjaa.
Savolainen sanoisi että kumpaakin syö ennenkuin selkäänsä ottaa, mutta todettakoon että kummatkin ovat onnistuneita luomuksia: Punaisella on oma paikkansa makkarmualimassa, HK sinisen kovana ja hyvälaatuisena haastajana. Koska toisinajattelu on sallittu, tämä punainen kelpaa hyvin vaihtoehto-kasnallismakkaraksi vastarannan ajattelijoille.
Kyllä suomi on hieno maa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti