keskiviikko 4. toukokuuta 2011

VAPPUMAKKARA TOUKOKUU

DULANO BRATWURST, MEINE HERREN!

Savolaisittain kirjoitettunakin ylläoleva otsikko kertoo tämän vapun herkustamme, aidosta suuren makkaramaan eli saksan tasavallan perinneruoasta, bratwurst-makkarasta.Tämä makkara kietoutuu koko saksan historian kohtaloihin ja se on näytellyt osaa kaikissa suurissa tapahtumissa alkaen Bismarckin saksan yhdistymisestä tämän päivän liittomakkaratasavaltaan.
Ostimme vappuaaton makkaran asiaankuuluvasti saksalaisesta elintarvikeliikkeestä eli kotoisimmin LIDLlistä josta niitä saa aina ja joka päivä. Paketti on ekoystävällisesti vihertävä, ja iso ikkunaluukku etukannessa antaa vaaleat saksmannit hyvin näytille: Bratwurst on nimensämukaisesti hyvin vaalea makkara, jonka lihapitoisuus on hyvin korkea.
Tarkastelimme neljää melkein suoraa makkarapoikaa valoa vasten, erittäin vaaleaa lihasekoitusta.
Avasimme paketin ja eikun laittamaan juhlamakkaraa pannulle. Tämä makkara sopisi melkein parhaiten pannulle paistettavaksi,koska vaalea hipiä ottaa herkästi väriä. Otimme hiukan pannulta siis väriä ja sitten uuniin paistumaan, kokeillaanpa näin.
Puolen tunnin hitaan paistelun jälkeen saimme uunista kivasti porisevat, vähän haljenneet makkaraiset joiden uumenista kuului rapinaa: Pikainen katsaus paistotulokseen kertoo, ettei rasvaa ole tässä lajikkeessa nimeksikään, kyse on kokolihatuotteesta varsin pitkälle.
Liha leikkaantuu Dulanossa rapsakkaasti, kuori on yllättävänkin kova paiston päälle ja seos on hyvin kiinteä. Suolaisuus tuntuu selvästi maussa, eli saksalainen mentaliteetti on läsnä.
Maku on pehmeä, syvän lihainen ja tasainen: Jauhovaaleus hämää sillä liha todella maistuu ja viipyy pitkään kielellä. Maku on hiukan lampaanlihaan viittaava ja lievästi mausteisen oloinen, vaikkei lammasta tässä mukana pitäisi ollakkaan. Saksalaista huippuedullista samasta kaupasta saatua Nobelaner-olutta (sininen tölkki, ei kesälajiketta) päälle ja nautinto on germaaninen.
Lisukkeiksi ehdottomasti hapankaalia (valmista rasilaisen nimellä kaupasta) ja suolakurkkuja, tämä on perusateria ja lisukkeet tilanteen mukaan. Perunoiksi kokeile röstiperunoita jos eksotikkaa lautaselle tässä tahdot.Heitä pari viipaloitua retiisiä vielä perään raakana.
Vappuaatoksi saksalaista humppaa ja suomalaista laulua päälle ja juhla on valmis, pohjoiskeski-eurooppalainen saksalais-suomalais-savolainen makkarajuhla on menossa.
Ihan mukava kokemus, Saksanmaalle neljä pistettä viidestä ja bratwurt, bratwurst uber alles!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti