sunnuntai 5. joulukuuta 2010

JOULUKUUN MAKKARA

herkku-erikoisuus:

JOULUMAKKARA

Perniön liha oy salo, joulumakkara 350 g

Rusinoita joulupullassa, glögissä mutta entä makkarassa? Niin, ihan vakavalla naamalla ja oikeasti, grillimakkarassa! Ensireaktio on että nyt on makkaramestari pahasti glögissä mutta eipä suinkaan, nimittäin testasimme kokonaan uudenlaisen makkaraherkun, pienen perniöläisen makkaratehdas oy:n jouluherkun, virallisen joulugrillimakkaran.Paketti satuui käsiimme espoolaisesta K-kaupasta.
paketti on söpön vihreä ja siinä on keltainen pyöreä makkaratehdas oy:n pyöreä logo ylimmäisenä, musta-valkoinen juna-aseman romanttinen valokuva alla ja sitten keltainen tuoteselostelappu . Jostakin syystä kuva on visiiin helsingistä ja etiketissä viittaus "helsinkiläiseen makkaraan" mikä lie aivoitus.

No, emme jääneet maantiedettä enempää pohtimaan vaan testaamaan: Paketista tallusteli lautaselle 4 pienempää, iloisen tummaa pötköä joista tuoksahtaa siirappinen tuoksu. Pojat pannulle ja uuniin: Tulokseksi saatiin kevyesti hikoilevia, pehmeästi tummuvia ja pullistuvia poikasia, joista lähtee kevyen maltainen tuoksu: makkaran koostumus on niin tiivistä, etteivät ne juuri räjähtele kuumennettaessa, vain iloisesti jodlaten sihisevät paistossa.

Valmiit pojat lautaselle ja koeleikkaus: Liha on tässä juhlamakkarassa kuivaa, rasvaa on vain nimeksi ja leikatessa paljastuvat mustat pilkut sisältä: Vasta maistaminen todistaa asian, ne ovat ihan oikeita rusinoita! Ensi-ihmetyksen jälkeen mutusteltaessa epäluulon ilme katoaa vähitellen kasvoilta: Kuka lie keksinyt, mutta sulaneet rusinat sopivat ihmeen hyvin tumman makkara sekaan ja mausteeksi, ne antavat suorastaan hienostuneen pikantin säväyksen, verrokkina on ikäänkuin paisetttun kalkkuna ja luumut sisällä! Ei yhtään hullumpi idea makkaramestarilta Perniöstä, tosiaan! merkillinen aivoitus on tuottanut hyvän elämyksen: Liha on itsessään tummaa ja hyvin maustettua, tässä on käytetty myös pippureita ja siirappia kuten tuoteselosteessa onkin jo sanottu.

Otamme kyytipojaksi ehdottomasti tummaa Olvin olutta tälle, ja valkosipuli-hapankaali sopii kuin nyrkki silmään tälle aterialle. Makkaran moniluonteisuuden takia tämän voi nauttia puhtaasti pelkän vaalean sinapin, valkosipuli-hapankaalin, kurkkujen ja Oluen kera.
Tätä voisi myös ajatella joulupöytään hyvin grillattuna muiden perinteisten jouluherkkujen sekaan piristämään lisää juhlapöytää.

Hyvin erikoinen löytö ja makukokemus, mutta ennakkoluulottomuus on jälleen ottanut voiton makkaran maailmassa. Tätä kelpaa joulun piristeenä nauttia, on aika juhlan.
Pisteitä 4/5 erinomaisesta oivalluksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti