perjantai 6. elokuuta 2010

KUUKAUDEN MAKKARA ELOKUU: KABANOSSI HABANERO

OLE!" KABANOSSI HABANERO! CARAMBA!

UUSI mutta toisaalla vanha asia on maustaa makkara tulisilla täytteillä, eli tehdä perinteisestä grillimakkarasta puoliksi tortilla tai taco meksikolaiseen tyyliin: Tässä kohderyhmässä, voimakkaasti maustetut grillimakkarat otimme kuukauden kokelaaksi yhden vanhimmista suomalaisista elossaolevista nykymakkaroista eli kabanossin tallin tuotteen habaneron.
Viimeaikojen kehityksen ja kansinvälistymisen tuloksena on syntynyt yksi kokonainen ajalaji maustetuissa makkaroissa, ja se on ns. chilimakkarat.
Meksikolaisin värein puettu pakkaus avattuna tulvahtaa raikas kylmän chilin henkäys, ja makkara onkin jo ulkonäöltäänkin sukulaisiaan punakampi: Paistoimme habannero-kvartettia takapihan sähkögrillissä parilalevyllä, ja kyllähän tuoksut ovat omaa luokkaansa paistokokemuksessa: Chilin verraton polttavanmakea tuoksu leijaili alta aikayksikön sieraimiimme lisäten nälkää. Jo paistaessa tuli pohdittua, mitä tälläisen erikoismakkaran kanssa nyt sitten voisi kyytipoikana nauttia? Itse asiakas on niin eksoottinen!
Makkaran pinta kestää hyvin paistoa eikä kabanossin tapaan räjähtele kovinkaan ahkerasti, vaan ilmanpaine pysyy paiston lopulle asti myös tässä kabanossissa viltin sisällä koossa.
paiston lopputuloksena makkarat muuttuivat selkeästi punertaviksi ja lihasneste joka vähäisistä raoista valui, oli sekin punertavaa mausteitten johdosta.
Otimme tutustumisen merkeissä varovaisesti ranskalaisia perunoita ja vaaleaa sinappia, valkosipuli-suolakurkkua ja vihreää salaattia: Kun on tuhti isäntä, ei passaa liikaa korostaa kyytipoikia. Eikä kyllä tarvinnutkaan: Ensimmäinen puraisu toi todella selväksi sen mitä syötiin: liekehtivä poltteen suuhun, maku on tuhti ja ah niin tulinen, chilin määrä on todella reilu makkarassa ja maku on hallitseva, kompromisseihin ei ole lähdetty.
Massan koostumus on kabanossin perinteen mukainen eli tiukan lihaisa, vähänesteinen ja kiinteä, rapea leikkaantuvuus on säilynyt myös tässä makkarassa.
Juotavaa on syytä varata reilu määrä tämän tuotteen kanssa, sillä lautasen tyhjäksi nauttiminen tietää paria litraa juotavaa ellei tahdo nauttia poltteesta suulaessa pitempään.
Kaikenkaikkiaan kabanossi on luonut hyvän ja asiaan keskittyvän teema-makkaran, jossa on todella chilimakkaran potkua, hyvä ja laadukas tuote ellei paras tähänastisista chilimakkaroista.
odotamme muuten mielenkiinnolla kilpaijoitten vastausta tähän makkaraan.
Tähtiä täytyy antaa rehellisesti 5/5 koska on saavutettu todellakin chilin makuinen makkara, jossa maistuu kuitenkin jossakin lihakin sivistyneesti alla, eikä pelkkä chilipötkö tai valju lötkö jossa on ollut aikaisemmissa kokelaissa chiliä vain lähinnä paketin kuoressa.Tässä oli haettu makua ja sitä sai koko 400 grammaan edestä.
Paketin kun pistää poskeensa ja pari teeman mukaista meksikolaista olutta kyytipojaksi, voi heittää sombreron päähän ja istua kuistille viltin alle katselemaan auringonlaskua. Huuliharppukostajaksi ei tarvitse silti ryhtyä, sillä hinnan sai makkarasta hyvin takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti