lauantai 3. syyskuuta 2011

SYYSKUUN MAKKARA: PORTIN HOT

Portti vastasi suurien haasteeseen
SE ON HOT! Järvi-suomen Portti,chiligrillimakkara 280 g/pakkaus

PORTTI on makkaramualiman tyylikkäin taistelija, joka tekee omia makkarastrategioita ja laatii mielettömän maistuvia tuotteita täysin omilla ehdoillaan ja taidoillaan. Viimeajat makkaramediassa aina USA:ta ja Brasilian viidakkojen ja tiidetin yläköjen kautta Moskovaan asti kiirineet uutiset ovat rummuttaneet kahden suuren, HK:n Kabanossin ja Atrian Wilhelmin suuresta taistelusta Chili-makkaroitten maailmanvaltauksesta. Summia tähän maustemakkaran planetaariseen mittelöön on käytetty vissiin jo enemmän kuin Kiinan ylijäämää valtiolla on, joten taistelun tässä vaiheessa kuuluukin asiaan että suomessa käytävän makkarapelin kolmas pelaaja, savon ja järvi-suomen portti tekee yllätysvedon ja vastaa omalla erikoistuotteellaan.

KÄVIN päivänä hajamielisenä muutamana lähikaupassa ja portin makkarahyllyltä kuului kummallista makkarakielistä rupattelua, joten pysähdyin hetkeksi kuulemaan: No, siellä Portin Olutmakkaran vierellä oli toinen samannäköinen paketti jonka kanssa Olutmakkara heitti hiljaisella matalalla jorinalla jotakin juttua, keskeytin keskustelun ja katsoin kuka siellä rapisee. Ei, en ole tullut yhtään sen hullummaksi kuin viimeiseen 48 vuoteen, nimittäin makkaran aidolle ystävälle kehittyy seitsemäs aisti, kyky kommunikoida makkaran kanssa. Sitä tuijottaa pakettia ja sen tuoteselostetta kaupassa ja kuulee selvästi kun se juttelee sinulle, mutta ilman ääntä.
Tämä ns. Makkara-aisti kehittyy kuitenkin vasta useitten vuosikymmenten jälkeen, joten jos et heti tätä sivustoa luettuasi kuule sisäisiä ääniä lähikaupan hyllyllä, älä peljästy.Olet valittu mutta vasta aikojen kuluttua vasta tuhansien grilliliekkien hehkuttua yössä.

MUTTA sitten itse asiaan: HOT-paketti on siis samanoloinen kuin portin Olutmakkarapaketti, mutta sinimustan kansiasun keskellä on oranssipunainen HOT -kolmio ja siinä kirjoituksen alla ensimmäinen asia joka lämmitti: lihapitoisuus 87% ! Kokonaista 87, ajatella! Äkkiä kotiin ja saunan jälkeen valmistamaan: paketin avaamisessa tuoksahtaa heti voimakas chilin ja lihan yhdistelmä, neljä potraa pönäkkää makkarapoikaa ovat tietysti hiukan pienempiä kuin normaali neljäsatasen paketti mutta eipä haittaa: Päätin makkaroitten tuhdinoloisen ja vahvan massan takia paistaa ne nyt pannulla,ilman lisärasvaa tai nestettä hauduttamalla kannen alla: Ensiksi puoli tuntia lieden 6-numerosta alaspäin lukien kolmosella, käännä 15 minuutin kohdalla makkaroita ja kun toiset 15 minuttia on mennyt käännä hetkeksi 3-4 minuutiksi kutoselle ja sitten kokonaan lämpö pois, anna hautua vielä 5-10 minuuttia: Nyt makkarat ovat saaneet hitaan lämpönostatuksen, ja kuori on kauniisti ja rauhallisesti ruskettunut ja siinä on railoja.
Nostetaan lautaselle: Rasvaa ei todellakaan ole, mitään ei valu railoista, mutta rauhallisen paistamisen ansiosta myöskään palovammoja tai hiiltymistä ei ole tullut vaan kaunis pinta.
Laitetaan tähän aitoa Auran sinappia (keskivahvaa tänään) ja leikataan pala.

Ensin maistuu muutaman sekunnin ajan tavallinen makkaramaku, mutta sitten mutustelun myötä alkaa hitaasti ja tasaisesti nousta ihana chilin ja jalapenon polte, sieltä tuhdin täyslihan takaa joka voimistuu hitaasti ja varmasti koko ajan: Kyllä, tässä on potkua, kun vähän aikaa ollaan paloja mussuteltu on polte lopulta täydessä terässä: Se on vahva, mutta ei kuitenkaan liikaa polta suulakea eli hikoilla ei tarvitse syödessä: taustalla laulaa vielä vissiin mustapippuri solistina ja yhdistelmä on muikea! Portin tehtaan makkaraGuru on saavuttanut jälleen makuharmonian, savolais-ugrilaisen mielenrauhan itämaiseen poltteeseen yhdistettynä, fengshui savolax kertakaikkiaan! Chilin maku viipyy, se viipyy pitkään kitalaessa ja pysyy viriilisti yllä koko aterinoinnin ajan, juuri sopivan makuisena! Kyytipoikana lautasellamme on tänään Rasilaisen valkosipulihapankaalia sekä uutena vetona tuoreita herkkusieniä, ei siis purkkijuttuja vaan hollantilaisia sieniä suoraan pelloilta, ei paistettuna eikä liemessä, vaan puhtaan tuoreina. Leikkasimme isot sienet suuriksi viipaleiksi, ja siihen makkarapalan syönnin väleihin on hyvä ottaa yksinään mutusteltavaksi pari isoa tuoresieniviipaletta, tuoreen herkkusienen maku paitsi pääsee parhaisiin oikeuksiinsa justiinsa tuoreena kielellä, se jäähdyttää välillä suuta mukavasti imaisten chilinpoltetta pienemmälle liekille, siis uusi löytö ruoka-ainesten keskinäisissä suhteissa.Kokeilkaapa! ja kolmantena suupalana siis hapankaalia.
Kun lautanen on tyhjä, huomaamme neljännen paketin makkaran katselevan meitä vielä käsi pään alla pannulta: Lähes kasikymppinen lihapitoisuus täytti minut, koko pakettia ei tarvinnut syödä vaan tres hombres paketista riitti!

HYVIN on portti vastannut makkaramaailman jättien chili-ja jalapenotaisteluun mausteisten makkaroitten kentillä: Portin HOT on portin tuotteitten tapaan tasapainoinen, helposti syötävä ja kansanläheinen tuote, mutta se puraisee juuri sopivasti ja tarpeeksi lujaa chilipitoisuudellaan ollakseen mukana haastamassa ihmiskunnan suita 3000-luvun makkaratulevaisuuteen.
(Talouslamaa suurempi huoli on makkaran riittävyys ja lajien säilyminen kansainvälisesti kuten kaikki vähänkin sivistyneet ihmiset tajuavat)
Portti teki sen taas, täysin omilla ehdoillaan ja tyylillään! Aivan mahtava grilliuutuus ja herkullinen,täyteläinen ja omaleimainen chilimakkara.

Tästä kokemuksesta tuli niin hyvälle tuulelle sielun, vatsan ja psyyken kanssa että FengShui-makkarasielutasapaino on tyydyttynyt, se ei voi olla puolueeton arvioija tässä olotilassa vaan antaa täydet viisi pistettä uudelle Portin HOT-grillimakkaralle. Olkoon liikaa tai liian vähän, tämä poika on nirvanassa ja pysyy siellä jonkun aikaa.Siitä se vitonen tässä kovassa mualimassa, missä vain mies, makkara ja isänmaa muistetaan!