maanantai 15. elokuuta 2011

ELOKUUN MAKKARA

ATRIA WILHELM CHILI-JUUSTOGRILLIMAKKARA

UUTUUS on makkarakin kun sen yksikin osatekijä on onnistuneesti muutettu entisistä versioista uudeksi, Atria on jatkanut kokeilujaan chilipippurin maailmassa ja risteyttänyt vaihteeksi chilin ja juuston uutukaisessaan. No pitihän sitä maistella, houkuttimena oli ollut aikaisempi kabanossin vastaavanlainen pippuri-juustomakkara, eli eikun vertailemaan.
Kokeilimme piruuttaan ihan tavallista mikroaaltouunia, koska kiireinen suomalainen ei aina jaksa enää lauantai-iltana koota grilliä eikä väsymykseltään välttämätät jaksa edes odotella uunin kuumenista. Tämä varsinkin, jos saunaillasta on unohtunut makkaran paisto kiukaalla.
No, tiede saakoon oman osansa tässäkin lajissa joten annettiin mikron keksijälle mahdollisuus lunastaa paikkansa makkaramiesten maailmassa, joka on vaativuudeltaan yliopistotasoakin korkeampi titteli.Kauniista Wilhem-paketista nelikko suoraa päätä miksoon ja neljä ja puoli minuuttia täysillä, katotaas kuin jätkäin käy.
Sieltähän se puhallus alkoi ja paukkuminen kun kolme ja puoli minuttia oli korvennettu täysillä, ja lähemmäs viiden minuutin jälkeen avasimme luukun ja höyryjen hälvettyä otimme kuumennetun porukan lautaselle: Mikro osaa joskus paistaa ikäänkuin se ruskistaisi (emme tarkoita grillaustoiminnolla varustettua mikroa jollaisia insnöörit ovat toki väsänneet) ja tämän makkaran runsas juusto oli halunnut tulla kuorien yli halkeamien välistä jo puolessavälissä paistoa. Aktiivinen makkara, joka tahtoo tulla paistetuksi vaikka missä uunissa. Hyväluonteinen makkara siis! Lautaselle nostattuamme tämä makkara paljastuu hyvinkin juustoiseksi, leikkaantuu senmukaan hiukan venyvästi: Sitten makuelämys.
Kyllä. On tässä chiliä ihan kivasti ja sopivan keskiverto polte nousee jokaisella palan pureskelulla juustovallin takaa suun pohjia myöten: Ei liikaa, mutta yleiseen suomalaiseen maltilliseen chili-maustetasoon verraten aika hyvä potkaisu.Maku on pääpainotteisesti chilin hallitsema, tosin juusto muistuttaa avioliiton toisesta osapuolesta aika ajoin mukavasti.Juusto maku tulee parhaiten esiin tässä kombinaatiossa kun kanditaatti on jo lautasella hiukan jäähtyneempi.
Makkara-evoluutiota tarkastellessamme voimme tehdä yksiselitteisen johtopäätöksen: Tehtaamme ovat alkaneet satsata chilinpoltteeseen rohkeammin makua ja voimaa, tämä makkara on muinoisen Chorizon-tuotteen tasolla tulisuudessaan.
Suomesta löytyy nyt perusgrillituotteissa 3-4 selkeästi maustetumpaa ehdokasta siis.
Ja se on suuressa mitassa myytäville makkaramerkeille hyvä tulos historian tässä vaiheessa.
Ei tarvitse enää etsiä erikoismakkaroita jotta suussa saa tänään tulenlieskat esille ja huomenaamulla sitten intiiimissä tyhjennyksessä toiset lieskat ns. jälkipoltot. (Perinteinen jälkipolttohan tarkoittaa avaruusmatkailussa lentoradan korjausta suihkusuuntauksella)

Tämä on täsmällinen makkara. Paistotulos valmistuu sotilaallisen täsmällisesti, maku on sotilaallisen täsmällinen ja polte täsmällisesti haettu. Valmistajana Atrian tehtailla lienee ollut vanha sotilasmestari, muonamajuri entinen armeijan mies.Ja jollei ole niin onpahan hyvin kehitetty!

Pinnoja 4,5/5 ja suurin merkitys tämän tuotteen synnyssä: Poltteinen valikoima laajenee siitä pitäville. Vähän kuin viiniä tuotiin suomeen ennenvanhaan ja vain joku harva joi, nyt sitä kippaa vaikka insinööri ja kadunlakaisija päät vastakkain hoilaten iltanuotiolla, tietenkin makkarapannu välissä.