torstai 10. helmikuuta 2011

helmikuun makkara: Korpelan B-grillimakkara

Vieläkö B-makkara nousee?

VIIMEINEN MOHIKAANI, KORPELAN B-GRILLIMAKKARA

OLI AIKA suomenmaassa jolloin makkaran käsite tarkoitti HK:n sinistä, hookooblöö, miehen vihannes, makkara kaikki kaikessa. Sitten alkoi grillimakkaroitten nousukausi B-luokan makkaroitten turvin, oli campingia ja muuta perustavaraa ja joitakin A-luokan grillimakkaroita mutta ne maksoivat silloin yhtä paljon kuin kuulento joten kansakunta popsi B-luokan makkaraa. Nykyään elintarvikkeiden yleinen saatavuus ja hintataso senmyötä on senverran yleisesti noista entisistä B-luokan makkara loistopäivistä laskenut, että ihmiset tekevät tuttavuutta pääosin A-luokan grillimakkaroitten kanssa ja B-luokka on jäänyt lähinnä täytemakkaraksi. Mutta HK:n ikuisen kestosinisen pitäessä siinä kuin Atrian punaisenkin tiukasti puolensa on seassa sellaisia tekijöitäkin, jotka ovat määrätietoisesti pyrkineet edistämään hyvän B-luokan makkaran elämää. Korpelan makkaratalo helsingistä on yksi näistä oman B-luokan tiensä kulkijoista.Korpela toki valmistaa myös A-luokkaa josta myöhemmin.
Korpelan B-luokan ggrillimakkara on vihreässä paketissa ja paketin avatessa paljastuu varsin sivistyneen oloinen-näköinen ja tuoksuinen nelikko paketista: Eroa A-luokkaan ei kylmiltään mitenkään havaitse, tämä on melko tumma B-luokan grillimakkaraksi, jauhoisuus ei ole valkaissut tätä makkaraa.Paistettaessa makkara paljastuu yllättäen melko vähärasvaiseksi, ja makkara poksahtelee iloisesti pitkän paiston päälle mutta raot eivät täytykään rasvasta vaan makkar käyttäytyy edelleen sivistyneesti.
Kun otamme satsin lautaselle, on tuoksu mieto ja mukava: kuori leikkautuu hyvin rapeasti ja katseltaessa tätähaastajaa on koostumus edelleen melko tumma: Maisto sellaisenaan paljastaa sitten totuuden kokonaan.Maku on yllättävän lihaisa, jauhoisuus toki hiukan enemmän mutusteltuna tuntuu taustalla kuten B:ssä kuuluukin, mutta lihan tuntu on saatu silti pysymään kiitettävästi etusijalla. Koostumus on aika tukevaa ja makkara on pysynyt kuivana mutta ei ole silti kuivunut, seos on hyvin tasapainoinen ja maukas.Makkaran jälkimaussa on tiettyä ryhtiä ja lihaisuutta, varsinkin jos sitä tukee vahvalla sinapilla.
Kaikenkaikkiaan Korpelan talo on onnistunut luomaan hyvän, varsin kilpailukykyisen B-luokan makkaran joka ei häpeä myyntitiskissä A-luokan veljiensä lähellä, ei ollenkaan.Tässä ei olla menty helpolla jauhoiseen ja rasvaiseen ansaan, vaan mestari tallissaan on tienyt mitä on halunnut tarjota kansalle: Hyvän ja rehellisen B-luokan grillimakkaran, kun on ainekset tehdä hyvää niin siihen on vakavasti ryhdytty.
Tämän hyvän kuivahkon makkaran kanssa tarjoamme tulista sinappia joka eliminoi jauhon lopunkin maun tehokkaasti, suolakurkkuja ja puhdasta perunasalaattia, joka symboloi omalla yksinkertaisella maullaan makkaran puhdasta, simppeliä makulinjaa.Vähän vihersalaattia myös lautasen reunaan.
Puhtaat maut kohtaavat ja tarjoavat perinteisen suomalaisen B-luokan nautinnon. Hyvät kansalaiset: B-luokan makkaralla on sittenkin tulevaisuus!
Pisteitä 4 /5.