sunnuntai 20. tammikuuta 2013

KUUKAUDEN MAKKARA TAMMIKUU

Veljesmakkara vara parempi?
HERRA SNELMANIN IIVARI 400 G

TESTASIMME jokin aika takaperin Snelmannin tehtaan uutukaisista Eetvartin, samaan aikaan julkaistujen makkaroitten toisen osapuolen. Tänään oli vuorossa sitten veljesparin toinen osapuoli, Iivari-grillimakkara joka löytyi normaalista hyvin varustetusta Prismasta. Saanti ei ole tällä tehtaalla suurikaan ongelma.
Neljä veitikkaa ovat melko vaaleita, paketti ilmoittaa lihapitoisuuden jopa 86% joten tanakkaa tavaraa pitäisi olla tulossa. Snellmanin perinnevihreä paketti ilmoittaa vielä tehtaan näkyvän kampanjan tavoin tuotteen olevan fosfaatiton. Sitten grilliin!
Saunaillallinen valmistuu aika nopsasti ja vaalea kuori ottaa kohtuullisen hyvin väriä, sihinä paljastaa makkaramassan olevan kohtuullisen kosteaa: Valmiina tuoksu on hiukan mausteinen, vienosti pippurinen.
Leikkaamme palan ja alkutuntuma: Massa on keskikosteaa, leikkaantuu mukavasti ja on mehevää. Maussa nousee nopeasti esille hyvin laaja maustepippurinen elämys, siis poikkeuksellisen maustepippurinen mutta hienostuneessa mittakaavassa, ei poltetta vaan pippurin ominaismakua, mausteisuutta korostaen. Suolaisuus kielellä asettuu keskitasolle, ja fosfaattimuus kyllä tuntuu lihan puhtoisena makuna, pehmeänä ja raikkaana.
Kokonaisuus on hallittu ja miellyttävä, makua löytyy mukavan tasaisesti siten että mausteisuus on tyyliteltyä ja komppaa mukavasti puhtaan lihan taustan kanssa.
Ensimmäinen ajatus verrokkina tulee mieleen velipojan Eetvartin suuntaan, kyllä se eetu oli hyvää mutta tämä vaikuttaa vielä hiukan paremmalta? Eetvartin massa oli enemmän perinteiseen grillimakkaran suuntaan ja aavistuksen ehkä jauhomaisempi, mutta tässä ollaan puhtaalla lihan maun pohjalla.
Suurin ero on mausteissa: Eetvartti nojaa suomalaiskansalliseen perusmakuun jossa jauhoisuus kuuluu yhtenä kulmakivenä makuskaallaan, Iivari lähtee hieman hienostuneemmalle makulinjalle vaaleine hipiöineen ja mausteisuuksineen.
Kaikenkaikkiaan tasapainoinen ja miellyttävä kokemus tämä Iivari, Snellman on luonut mukavan jokamiehen herrasmiesmakkaran, joka on yhtäaikaa sopivan arkinen mutta sittenkin hiukan juhlavampi, sen voi ottaa juhlailtaan ja laittaa juhlapöytään tarvittaessa siinä missä yökyöpelin viimeisenäkin iltapalana pakkasesta kotimikron ääreen tulleena ja pikapalana napattuna. Vaalean miedon mausteisen makkaran kyytipojaksi laittaisin lohkoperunoita, tummaa vahvaa sinappia, Heinzin ketsuppia sekä pikkukurkkuja ja myös Perunasalaatti säestääå tätä kivasti (Forssan!)
Tuotteen rehellisen ja selvälinjaisen puhtaan makunautinnon johdosta pisteitä 5/5.

                                                              Herrasmieslinjoilla syöpötteli Jussi.