lauantai 17. maaliskuuta 2012

KUUKAUDEN MAKKARA MAALISKUU

Seikkailut saunalenkkien mualimassa jatkuvat

KIVIKYLÄN SAUNALENKKI 400 G

Makkaramualiman yksi maan hiljaisista lajikkeista on ollut vuosikymmenet saunalenkki, siis tuo kiekurainen lenkkimakkaran sukulaispoika jonka yhden version olemme jo aiemmin arvostelleet täällä mutta nyt on aika tuoda kilpailevia merkkejä esille: Tänä mukavana maaliskuun tilipäivän vapaana lauantai-iltana kotkan kaupungista prismasta tarttui makkarahyllystä kivikylän iloisen beigen värinen saunalenkki messiin, pitäähän sitä kokeilla kun hintakin oli kerrassaan ällistyttävä vain 1,69 euroa pussi. Onkohan se ihan täyttä tavaraa, noin halpa hinta? Eikun kokeilemaan siis!

Kotosalla saunan jälkeen avattiin pussi uteliaina, siinä oli kunnon kiekuralla vaalean ja lihaisan näköinen makkarapötkö täydet 400 grammaa, leikataan puolet ja lämmitetään uunissa. Tuote vaikuttaa jo ennakkoon tuhdilta ja tanakalta, pötkö katkeaa rapeasti rusahtaen kylmänä käsin kokeiltuna joten poikki ja uuniin.
Paistetaan normaali 20-30 minuuttia korkealla teholla: Väriä kertyy hitaasti mutta tasaisesti, ulkosivu poksahtaa iloisesti hymyilemään ja valmista, pöytään ja sinapit hunnuksi.
makkara leikkaantuu rapeasti, haarukointitarkastelussa rasvaa ei tule ollenkaan ulos ja seos on vaaleaa: Maistetaanpa: Ensireaktio vahvistaa visuaalisen ennakon eli tämä on todellakin kuivaa seosta, tuhtia ja lihaista purtavaa: Maku on miellyttävän pehmeä ja vähäsuolainen, aito puhtaan oloinen seos. Lihaisuutta löytyy yllättävän mukavasti, mikä on yllättävää sillä saunalenkit ovat yleensä sekä hiukan jauhoisia ja kosteita seokseltaan, mutta tämä on kaukana siitä.
Mausteita ei ole lähdetty pahemmin tähän ymppäämään perustasoa enempää, mutta miksi pitäisikään kun makkaran pohjamaku on miellyttävän raikas ja puhdas? Kyytipoikana meillä on pelkkää rasilaisen valkosipuli-hapankaalia ja vaaleaa auran sinappia, molemmat korostavat yksinkertaisuuden harmoniaa lautasella makuhermoja hemmotellen.
Kaikenkaikkiaan yllätys on positiivinen: Hintaan nähden tämä saunalenkki on todella laadukas ja hintansa arvoinen syötävä kaikin puolin, tuhtia ja täyttävää purtavaa, pussista jäi puolet paistamatta kun ei mahtunut yksinkertaisesti masuun enempää tavaraa. Ruokaisaa!
Kivikylän makkaratehdas on jälleen tuonut markkinoille laatutietoisesti hyvän ruokamakkaran, joka puolustaa hyvin ansiokkaasti vanhankansa saunalenkin mainetta. Minkä muinainen kiekura-saunalenkki aikoinana aloitti suomessa, on nyt saanut hyvää jatkoa.
Neljä pistettä viidestä täydellä vatsalla, lisää tälläisiä edullisia laatumakkaroita kiitos!

Syöpötteli Jussipoika.