sunnuntai 18. joulukuuta 2011

JOULUKUUN MAKKARAT

joulun herkut:Krakova ja juusto-Krakova,pirkka 250 g

JOULU JUHLISTA JALOIN aikaansaa meidän herkissä vatsakalvoissamme vaatimuksen arvostella kaksi makkaraa kerralla, ja siihen tarjoutui tilaisuus kotkan kaupungin suomen yhdessä suurimmista prisma-ostareista kun hyllyssä pötkötti pirkka-tuotesarjan kaksi saman lajikkeen makkaraa, nimittäin vanhaa kunnon krakovan-makkaraa jollaista emme olleet aikoihin syöneet saatikka täällä makkarakerhon sivuilla arvostelleet: Koska on joulu, niin pitäähän sitä laittaa parempaapöytään, siispä tonttumyssy päähän ja krakovalsista valmistamaan! Otimme yhden paketin kumpaakin ja eikun lauantai-saunaa lämmittämään!

Valmistimme saunan jälkeen pannulla aterian, joten tunnelma oli muovikuusen äärellä oikein lutuinen: Paketit ovat pirkan tuotesarjan tapaan vaatimattoman näköiset-- vakuumissa vain pienehkö etiketti jossa perustiedot ja vähän väriä, mutta selkeästi: molemmissa paketeissa on 4 kappaletta suhtpitkiä hoikkia makkarapoikasia, kuoren väritys on melko tumma korkean lihapitoisuuden johdosta: pojat pannuun ja paistamaan.
Paistaessa makkaran pieni koko kypsyttää nopeasti tavaran ja kannattaa käännellä nopeassa tahdissa, kuumensimme ensin pannun kutosella vähäksi aikaa kuumimmalle ja kääntelimmemakkaroita siinä kunnes tulee väriä, sitten lasketaan lämpö neloselle-kolmoselle ja annetaan kannen alla hautua. Paistotulos on rohkaiseva: Pojat ovat auenneet koko sivultaan kuorista kauniisti ja suorat pötköt ovat kuumuuden johdosta hiukan vääntyneet,kypsää on.

Tuoksu on hurmaavan lihainen ja mausteinen. Maistamme ensiksi tavallista krakovaa, ja liha leikkaantuu erittäin rapeasti,suorastaan halkeille. Maistossa lihaseos on rakeinen, suurijakoinen mutta ei kuiva, lihanesteet tulvahtavat kielelle joka puraisulla: Makuelämys on tuhdin lihainen, kostea mutta ei rasvainen, maussa tuntuu maustepippurin vahva ote ja muutakin heti alkuun tunnistamatonta mausteseosta jota pitää kytätä muovista, mutta yleismaku on todella maukas ja onnistunut! Pirkan tehdas on saanut seoksesta tasapainoisen,maukkaan ja mausteisen.

On vuorossa velipoika juusto-krakova: Se lämmitetään vielä hetken uusiksi jotta kokemus on kuuma ja tuore.Hops siitä pannulta suomalaisen ja savolaisen joululautaselle, tee tehtäväsi!
Maku on yllätys! Perusmaku on kutakuinkin samalla aaltopituudella perus-krakovan kanssa mutta juustovalinta on suuri yllätys: Se nousee heti suuhunpistämisen jälkeen ensimmäisestä puraisusta kaiken ylle, voimakas ja arominen viileän vaalea juusto herkku: Olisiko Cheddaria? Vaiko Goudaa? pakko ottaa paketti ja katsoa: Edamia? maku on niin pikanttia ettei uskoisi perus-edamiksi! Selityksen täytyy löytyä siitä että edamia on maustettu lisäksi jollakin, sillä maku vivahtaa niin kovasti goudan tapaiseen juustoon että joko sitä tai lisämaustetta.
Mutta jääköön makkaramestarin salaisuudeksi, pääasia että makkara maittaa.

Lisukkeena nautimme tässä oman menuumme eli hapankaalia ja felixin uutta kurkkusalaattia missä on majoneesia mukana: tummaa Lidlin saksalaista sinappia ja kyytipojaksi uutta koffin puolukka-portteria, kokeilkaapa! Tummaa olutta tumman krakovalaisen kerana ja maistuu.
Tähän sopisi myös lohkoperunat kunnolla paistettuina ja vähän valkosipulia reunalle.Suolakurkut ovat myös luonteinen lisä. Sinapissa vaihtoehtona on ranskalainen Dijonin purkkisinappi, ja siitä tummepi versio.

Ateria on kokonaisuutena varsin jouluinen ja vaikka ennen testiä hetken mietimme ns. edulliseen hintaluokkaan sijoittuvan merkin laittamista juhlamakkaraksi, niin tulos oli ykkösluokan ateria.Pirkka on onnistunut uusilla tuotteillaan tekemään korkealuokkaisia, hyviä ja maistuvia makkaroita ja haastamaan kallimmat tuotemerkit omilla aseillaan. Nämä Pirkan Krakovalaiset makkaraveljekset eivät häviä eivätkä häpeä yhtään joulupöydän lisukkeena!

Nostan portteri-kolpakon täältä kotkan savon sudeettien mualimasta ja toivotan kaikille savolaisen makkarakerhon jäsenille, ystäville ja lukijoillemme oikein herkullista ja maistuvaa joulua !

Nykäsen Jussi.