lauantai 12. marraskuuta 2011

MARRASKUUN MAKKARA

Savon hyökkäsi saksaan, uutta länsirintamalla!

PORTIN BRATWURST

JAWOHL, maine härren! Totta sen on! Portti avaa makkaramualiman portit keski-eurooppaan grillaavien nahkahousujen eli saksamannien kotikonnuille, sinne pääsee nyt ilman finnairia sillä portti pamautti markkinoille oman bratwurstin, aivan totta!

Paketti kaupan hyllyllä on samaa sarjaa ulkoisesti kuin olutmakkara-ja kaverit sarjaa, mutta tummempi ja juhlallisempi. Se siis mukaan kassiin!

Paketissa on neljä ujohkon oloista hiukan kapeampaa poikasta jotka tunnistetaan kuitenkin bratwurstiksi, vaalea iho ja olemus ovat ihan taattua lajiketta. Eikun pannulle.
Makkarat paistuvat kiltisti ja tummentuminen tapahtuu bratwurstin tapaan hillitysti, eli paistovakoja kuumuudesta syntyy enemmän kuin rusketusta. Toki aurinkoa nämäkin pojat saavat pitkällä ja hitaalla paistolla mutta värikehitys on hallittu ja hillitty.

Tuoksu on lihainen: seos on kuivahkoa, tasapainoista ja leikkaantuu kiltisti. Bratwurstin yksi lumo on hitaassa, hiljaisessa tasaisessa paistamisessa jotta pinnasta tulee rapeasti leikkaantuva.
Maistetaan: kielelle nousee hitaasti puhtaan lihainen maku ilman lisäainekuorrutusta, hillitty ja charmikkaan oloinen, hieman pippuroitu ja suolattu makunautinto. Maukasta tavaraa kaikkiaan, selvästi savolainen ja portin ote tuntuu kuitenkin, tämä on vähemmän suolaista kuin saksalainen kollegansa ja seos on muutenkin linjaltaan vähemmän maustettua. Tässä se ei häiritse, sillä makukanta on sovitettu selkeästi omaa nuoruuttaan analysoivalle ja makkara-osaamistaan hakevalle suomalaiselle syöjälle joka tahtoo laajentaa varovaisesti kokemuksiaan ja mualimanherkkuihin uppoutua aluksi turvallisen suomalaisen vaihtoehdon kautta. Ja portti savonmaan omana lippulaivana sellaisen tarjoaa nytkin.
Kyytipojaksi laitetaan pikkusipuleita,kurkkuja ja saksalaisittain hapankaalia,paljon,paljon!
Sinapiksi vahvaa Auraa tai muuta makkaran omaa mietoa makua kohottavaa lisuketta.

Portti jatkaa mukavia aluevaltauksiaan makkaramualimassa ja tekee sen perinteisellä taidolla ja hyvällä maulla: Nytkin on saavutettu hyvä ja tasapainoinen makkara jonkakautta kelpaa oktoberfesteille lähteä bratwurstinkotimaailmaan, saksanmaalle uber alles.
Pisteitä 4/5 ja kehotus jatkaa samallakokeilulinjalla.