perjantai 15. heinäkuuta 2011

HEINÄKUUN MAKKARA

HK :N SININEN -- KANSALLISMAKKARA

SUOMI on tuntenut makkaran nimeltään HK:n sininen, Hkblöö, blegu, miehen vihannes, kyrsä, klöntti,biitti, varaeines, pahanpäivänvara jne jokaisen syntyhetken jälkeen melkein ensimmäisenä sanana ennenkuin vaavi osasi sanoa "isi" tai "Äiti".
Tämä maailmansotien jälkeen ensimmäisenä kaikkien tuntemana suomalaisena makkaratuotteena Helsingin kauppiaitten lanseerama isänmaalliseen siniseen kelmuun pakattu kaksipyttyinen perinteinen lenkkimakkara symbolisoi yhtä montaa asiaa kuin on suomalaisia: Jokaisen viisimiljoonaisen kansan jäsenen suussa maistuu tasan oma maku tästä makkarasta, ja se tuo koko elämän kokemusten sarjat mieleen kun tämä makkara laitetaan esille kotoisessa ruokapöydässä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa valmistaa HK:n sinistä, vaan yhtä monta kuin syöjäänsä. Tässä kunnianarvoisa edesmennyt makkaramestari Hirvonen Helsingin kauppiaitten makkaratehtaassa onnistui täydellisesti: Luoda jokaisen suomalaisen lähestyttävä, henkilökohtaiseksi lopulta omien kokemusten mukaan muovautuva ruoka-eines.Syntyi HK:n sininen lenkki.

SUURIN ansio tällä nerokkalla makkaralla on nimenomaan sen monikäyttöisyys: Lenkkiä voi syödä melkein missä tahansa missä muodossa tahansa, minkä kanssa tahansa ja millä tahansa maustettuna. Itse makkaran sieluun kurkistettaessa makkaramestari loi tuotteen, jonka pohjamaku on hienostuneen tasapainoinen ja rauhallinen, aivan kuin suomalaisen sielunkuva muutenkin.Lenkki kertoo miellyttävällä ja puhtaalla perusmaullaan olevansa rehellinen, yksinkertainen ja luotettava ruokapöydän tuki ja turva, pahan päivän edullinen eines ja krapulaisen miehen aamuinen pelastaja siinä kuin kapakasta hoippuvan yökyöpelin viimeinen riemuhetki kotosalla lieden ääressä, kun mitään muuta yön taiasta ei ole enää aamukolmelta jäljellä tytön lähdettyä ja kaiken muun kadottua suomen syksyiseen kapakkayön epätodelliseen diskousvaan.

HK:n sininen on jääkaapin uskollisin täyte. Se tulee jokaisessa maan makkaraaltaassa vastaan ja sanoo hyvääpäivää, huomennakin on päivä uusi älä sinäveikko huoli. Ota minut kuin Lada tai Jopo, olen yhtä varmasti paikalla täällä huomennakin. Sukupolvien perinne on syntynyt.

ITSE ruokaresepteistä voisi latoa helposti seuraavia klassikoita esille, joita moni meistä on syönyt auringolla ja kuutamolla, pelkkiä helppoja herkullisia esimerkkejä:

HK SININEN JA JUUSTOSIIVUT--viiltoja makkarapuoliskojen päälle, edamjuustoa päälle tai mieluiten valion emmentalia ja uuniin 20 minuuttia, ota auenneet juustopeitteset puoliskot ja nauti. Päiväkotien ja sairaaloiden suursuoksikki, jokaisen helppo kotieväs.

PEKONIKÄÄRYLEISET HK- PALAT

Makkaran puhdas perusmaku saa upean höystön uunissa kun ne kiedotaan oikeisiin pekonisiivuihin. Nam!

MAKKARAKEITTO

Parempaa makkarasoppaa ei aikaiseksi saa kuin HK:n sinisestä, laajasti testattu.

PUSSIIN JA KIUKAALLE

Tämä lenkki on kotonaan saunassa, sille voi melkein vaikka kaljapäissään jutella kiukaalle paistettaessa yhtähyvin kuin naapurin Eerolle. Joskus jopa paremminkin.

KYLMÄOSASTO. Tämä makkara on yksi niitä harvoja joita voi oikeasti syödä kylmänä ja se on hyvää:

KYLMIÄ SIIVUJA RUISLEIVÄLLE ja lasi maitoa.
ei tarvitse erikseen muistuttaa! Yöllinen nautinto kun ei uni muuten keskiyön jälkeen tule.

KYLMÄ PALA SELLAISEENA JA SINAPPIA PÄÄLLE
kun ideat on loppu ja sielukin on väsynyt, niin tarvitaan extempore mahdollisimman yksinkertainen gastronominen repäisy: Kaapista paketti auki, käsin puolet puolikkaasta käteen, muovit pois ja sinappia kasa päälle,suu auki ja muutaman leuan rouskaisun jälkeen voimm taas voittaa seuraavan lätkän MM-kisat tai saada karjalan takaisin enempi kuin litran kerrallaan.

COCTAILPALAT. Tikkujen päähän juustoa, makkarapaloja ja suolakurkkuja. Voilaa!

YLLÄOLEVAT yleiset ja legendaariset nautintotavat ovat toki vain pieni osa HK:n sinisen taikaa, tämä makkara tulee olemaan lopun suomen historiaa tasan samannäköinen kuin sinä tai minä tai ne 4,999 miljoonaa muuta kanssaeläjäämme kylmässä ja pienessä pohjolan siniristilipun maassa. Siinä sen sielun kuva: Jokainen meistä antaa tälle makkaralle , sellaisen kuin sinä ja minä sen itse haluamme. Sitä on myö suomalaisuus, oman herkän sisimmän oodi ja laulu omassa mielessä iltatuulen viestissä siniristilipun liehuessa päittemme yllä. Olkaamme juhlallisia, vaikka kumppanimme olisi illan ainokaisena vain makkara. Meillä kaikilla on siihen täysioikeus.

HK:n sininen ei ole pelkkä lenkkimakkara, se on vuosikymmenien saatossa saavuttanut pienen palan ja haukkaisun hyvin monen meidän suomalaisten sielusta. Se on myös ystävällinen, se antaa sinun syödä niitä toisiakin makkaroita, pitäen paikkansa ja olematta yhtään kateellinen.
Se on reilu suomalainen toveri.