maanantai 28. kesäkuuta 2010

Aslakki-sedän mökkiterveiset Turun saaristosta



















Juhannus terveiset Paraisilta!! Aslakki-setä valitsi juhannusmaggarakseen Lietolaisen makkaratupa Dynameatin Parmesan juusto aurinkokuivattu tomaatti makkaran ja Pekoni-sipuli nakin. Ja kyllä huomasi että on valmistettu lihanmaku suussa kuten paketissa mainostettiin.
Kyllä oli lihaisaa ja parmesan juusto sekä tomaatti antaoivat mahtavan lisän joka puraisulla. Ja sama toistui toisessakin kohteessa Pekoni-Sipuli nakissa joka oli vielä tuhdimpi/lihaisampi pekonin ansiosta ja sipuli tuli loistavasti esille jokaisella hampaan iskulla... =)
Aslakki-setä suosittelee näitä maggaroita syrämensä pohjasta!!


Makkara tanssi, pysyy maggara- Jumalat tyytyväisinä

 
Ja eikun grilli tulille...

 
Siellä ne pötkötteleepi...

 
sulassa sovussa piffien kanssa. =)

 
Ja kyllä maistuu...

 
Sitten nauttimaan löylyistä maha täynnä maggaraa!!

Aslakki-setä kuittaa ja kiittää!! Lähtee etsimään uusia lihaisia makkaroita...
Tässä hieman tietoa makkaratupa Dynameat Oy.sta: http://www.turuntienoo.fi/uutiset/1327/

perjantai 25. kesäkuuta 2010

JUHANNUSPECIAL

JUHANNUSSPECIAL : Portin Juusto-valkosipuli Ukkopekka

OI ONNEA.

Juhannus on suomalaisen suven täyttymyksen juhla, jota tulee viettää saunan, uimisen, rannalla makoilun ja hyvän grillausperinteen kanssa. Portti on lähtenyt tätä ajatusta varten selvästi liikkeelle jo hyvissä ajoin tänä kesänä, ja luonut jälleen yhden uuden herkun lomailevan grillikansan iloksi: keksittyään lähes makkaran uudestaan kaikkine lisukkeineen ja vivahteineen on portti yhdistänyt kaksi luonnontuotetta samoihin kuoriin: Juuston ja valkosipulin.
Yhdistelmä kuulostaa eksottiselta aluksi, mutta on aika luonnollinen valinta makkaraevoluutiolle, sillä kovimmat kilpailijat markkinoilla kuten kabanossi ja Wilhem ovat ja aikoja sitten lanseeranneet omat sipulimakkaransa, joten portti tulee yhdennellätoista hetkellä hätiin ja lanseeraan tämän herkun savolaiseen kansan iloksi, ja kyllä makua on kannattanut odottaakin.
paketista avattaessa hulmahtaa huumaava ja hurmaava valkosipulin leyhäys, nenä painuu väjäämättä nuuskimaan tarkemmin vaaleaa kuoriosaa ennen sen siirtymistä paistolaitteeseen.
Grillissä makkara ei säästele tuoksuissa vaan miellyttävä valkosipulin henkäys leijailee suloisesti ruskituvasta pinnasta jo aikaisin ilmoille täyttäen ilmanalan: Juusto tulee kurkistelemaan vähän ajan päästä pinnalle, ja makkara paistuu yllättävänkin kiltisti pahemmin repeilemättä, vaikka sisällä on tuhti annos juustoa. Tämän makkara grillistä valmiina nosto on lähe syhtä nautinnollista kuin itse syöminen: Viileän viettelevä valkosipulin tuoksu herättää savolaisen syvimät makkarahimot, jotka menevät sen kuuluisan kesäromanssienkin edelle heittämällä.
Ainakin näin vanhemmalla iällä. Jos pitäisi valita riiaaminen tai grillaus, ei valinnasta olisi keskiiän saavutettua pienintäkään epäilystä! Maku on sen mukainen sitten mitä tuoksujen sinfonia lupasi: Ihanan täyteläinen valkosipulisen lihan ja juuston rehevyys, mutta silti hyvässä tasapainossa kaikki kolme makua: kesäillan rehevyys ja maltillinen hienostuneisuus, tätä makkaraa voi mättää kännissä teltan edessä naamaan siinä kuin nauttia munkkiniemen kreivin kanssa terassilla hopeahaarukalla ja pikkusormi pystyssä punaviini chateau munkkiniemi kanssa aivan yhtä lailla. Portin viljelemä monipuolisuus-ja arvoisuus näkyy jälleen kerran tässäkin tuotteessa. Portin makkaramestari ei petä, on havainto jälleen kerran.
Tosin yksi romanssisen kanssakäymisen muito olisi grillata oman kultansa kanssa juuri tätä makkaraa, ja ottaa vähän olvin hedelmäistä saunaolutta kyytipojaksi jota tässä tehtiin.
perunoina rosamundaa keitettynä, silliä ja tuoretta vihreää salaattia. Sinapiksi Auran vaaleaa tai muuta vastaavaa, jos haluat variaation niin korvaa tuoresalaatti forssan purjoperunasalaatilla ja felixin pikkukurkuilla.Kokeile myös tuoreita, siivutettuja retiisejä irtopaloina makkarapalojen lomassa.

Hyvää lomaa ja kesää kaikille, arvon palstatoverit: Se on Juhannus ja grillijuhla nyt, suomen suvi! Pisteitä on pakko antaa maksimimäärä tälle herkulle 5/5 sanokaa mitä sanotte tai syökää kaikki tyynni, nyt on juhlamieli muutoinkin kun jouluna. Toivottavasti portti tekee vielä joulumakkarankin,että pääsee sanomaan että mitäs minä sanoin...Nam.

Juhannus raporttia Savo-Karjalan suunnalta.

 Ensiksi hyvää juhannusta kaikille.  Koko viikon olen testannut monelta eri kantilta Järvi-Suomen Portin Juusto Kalkkuna-UkkoPekkaa. Täytyy sanoa, että mainio yhdistelmä. Ja kuten jo Kalkkuna UkkoPekan testissä mainittiin niin tämäkin vaatii vahvan sinapin kaverikseen. Ja kun Suomesta ei löytynyt äkkisiltään (kommentoikaa jos tiedätte) tulista, niin etelä naapurista löytyy (kuvassa). Saa todellakin vedet silmiin ja avaa tukkoisen nenän, sen vertaa tulista tavaraa on.  Ja on kyllä omiaan ks. kalkkuna makkaran lisukkeena. Lisäksi lautaselle asettelin yksinkertaista salaattia.  Resepti on helppo: yksi purkki ranskankermaa ja yhden sipulin varret pilkottuna ja eikun sekasin. Hyvää, helppoa ja kevyttä sekä toimii myös monitahoisemman salaatin "kastikkeena".

 Mutta nyt juhannus koivuja kaatamaan (ihan omalta tontilta) ja lohi suolaan, että illalla saa savustettua.  Näihin kuviin ja tunnelmiin .... Hauskaa Juhannusta kaikille toivottaa Toveri Z!

torstai 24. kesäkuuta 2010

Kasviksia makkaran kanssa-mitä hittoa?

Ne nuo lääkärit ja muut terveysihmiset aina puhuvat, että pitäisi syödä kasviksia..No,helpostihan sitä makkaramies ensireaktiona haistattaa kaikki elimet ja eritteet moisille ajatuksille mutta jos asiaa pysähtyy miettimään on tuo asia täysin toteutettavissa,ilman että makunautinto kärsii. Itseasiassa oikeilla valinnoilla tuota makkaran tarjoamaa makunautintoa voidaan täydentää kasvishöystöllä.(Lähtökohtahan on se,että makkaran kanssa ne kasvikset syödään)

Allekirjoittanut on pitkin kevättä perehtynyt aiheeseen ja suorittanut ns. tryout-testejä eri kenttäkoostumuksilla ja hyviä kokonaisuuksia on syntynyt. Seuraavassa parhaaksi havaitsemani mixeri. Toteutus voidaan tehdä,citygrilliä käytettäessä makkaran kypsennykseen, ihan tavallisella paistinpannulla(syvä on käyttäjäystävällisempi,tarttee siivota vähempi) tai ihan autenttisissa olosuhteissa grillattaessa esim. muurinpohjapannulla. Ja tässä se tulee,määrät voi jokainen jatkojalostaa syöjien määrän mukaan. Tämä resepti riittää n. yhden ison miehen annokseen.

1 kesäkurpitsa
1 sipuli
3-4 tomaattia
1 rasia herkkusieniä (tuoreita,ei siis tölkistä)
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 valkosipuli
Basilikan lehtiä
Marinaadikastiketta

Eli kasvikset pilkotaan ja kaikki pannulle sekaisin,marinaadia hillitysti koska tomaateista tulee aikalailla nestettä. Kosteuttajana voi myös toki käyttää olutta(miel. Olvia) Valkosipulin määrää voi säädellä mieltymysten mukaan. Kypsyyden voi todeta kun kasvikset alkavat olemaan pehmeitä.

Makkaran tämän kanssa voi käyttää miltei mitä vaan,oman maun mukaan. Ja makkaran voi kypsentää myös kätevästi pilkkomalla sen tuonne joukkoon. Suosittelen reseptiä kaikille, antaa mukavasti vaihtelua makkaransyöntiin ja vaimokin tykkää kun mies huolehtii terveydestään ja syö kasviksia.

Maistelun muuten männä iltana eräänä Helsingin makkaratehtaan Rööperin grilli-grillimakkaraa. Suosittelen..

lauantai 5. kesäkuuta 2010

kesäkuun makkara: Snellman Eetvartti

Teki Eetvarttia!

Makkaramaailman "uusin kotimainen tulokasyhtiö" grillimakkaran puolella eli Snellman on lanseerannut juhlan kunniaksi uudet kaksoset grillimakkaran kastiin, nimittäin Eetvartiksi ja Iivariksi ristityt uutukaiset. testasimme näistä ilmeisen isoveljen, Eetvartin ensiksi: Kyseessä on A-luokan makkara, ostimme molemmat paketit ja Iivarin kokoonpano paljastui enemmän perinteiseen B-luokan ruokanmakkaran suuntaan, joten testasimme siis eetvartin oletusarvona että se on makkaraparin keulakuva.
Makkara oli paketista otettuna eurooppalaisen hienostuneen vaaleahko, ohutkuorinen ja sivistyneen oloinen tuoksunsa ja olemuksensa puolesta, kun ryhtyimme paistamaan tuotetta se saa todella helposti väriä ja kypsyy nopeasti. Paistotulos oli hyvin rapea, helposti leikkaantuva ja lihaseos oli kuivempaa kuin tavallisesti grillimakkaroissa: maku ei silti kärsinyt kuivuudesta, vaan elämys on varsin muikea, hienostuneen elegantti ja tasapainoinen. Lihaisuus tuli hyvin esille jälkimaussa ja tämän makkara rapeus paistettuna teki syömisestä suorastaan hauskan kokemuksen, lihaisuus korostui kuivuuden ansiosta.
makkara vaikuttaa kuivemmalta kuin se todellisuudessa on, kypsäksi paistettu antaa hienoisen lorauksen nestettä jokaisesta raostaan ulos eli makkaramestari on onnistunut luomaan nesteseoksen joka ei karkaa grillin kiville heti kättelyssä.Seokseen käytetty neste on onnistuttu kätkemään palojen keskelle, ja ne tulevat sieltä paiston aikana mukavasti koko makkaraan.
kaikenkaikkiaan Snellman on lähtenyt ennakkoluulottomasti liikkeelle grillimakkaroitten maailmassa, ja ainakin eetvartin osalla onnistunut erittäin hyvin: Kuka tykkää enemmän lihaisasta kuin rasvaisesta tyylistä, on tämä makkara hänelle omiaan.
Rasvaa ei silti pidä aliarvioida, sillä oikeanlainen rasva on sekä makkaran sielu että myös terveellistä kohtuullisesti nautittuna.
Annamme Snellmanin hyvälle pelinvaukselle 4 pistettä viidestä ja rohkaisemme herra Snelmania jatkamaan aloittamallaan tiellä makkaran ihmeellisessä ja kansainvälisessä mualimassa.