keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kun vaimo miehen kotiintultuaan yllätti..

Olipa kerran mies ja nainen jotka elivät parisuhteessa. Mies oli kotona ja oli jo laittanut perheen lapset nukkumaan kun nainen tuli töistä kotiin. Nainen käskee miehen laittamaan silmät kiinni ja tuo miehen eteen haistettavaa. Tuoksu: Hieman savuinen, oluellekin tuoksuva. No,minä olin tuo mies ja avattuani silmät edessäni on kuusi kappaletta Wigrenin olutnakkeja. Eli ei kun keittiöön ja testaamaan.

Lämmitys perinteisesti tuossa citygrillissä eli mikrossa. Nakit höyryävänä lautasella eteen,sivuun siivu sinappia ja testitilanne käyntiin. Jo ensimmäisellä veitsenleikkauksella voi sanoa, että kyseessä on todella laadukas tuote. Rasva tirahtaa sopivassa määrin leikatessa, ei kuitenkaan ylitse pursuavana. Palaseen siivu sinappia kylkeen ja suuta kohti. Maku: selkeä pikantti maltaan ja pienen pieni savun maku. Lihapitoisuus todella korkea. Valmistajan sivuilta (http://www.yrjowigren.fi/) asian tarkastin ja 80 % ilmoitettiin lihapitoisuudeksi. No,ilta jtkui seuraavia ja aina seuraavia paloja nauttien ja makunautinto oli miltei täydellinen, tuotteessa selkeä ei niin teollisen tuotteen- ominaisuus. Ainut vika mikä löytyi oli se, että tuo kuusi kappaletta oli liian vähän,loppuivat hemmetti kesken.
Kyseessä oli siis Tamperelaisen yli 90 vuotiaan Yrjö Wigren Oy:n valmistama Olutnakki. Täytyy sanoa, että en ole koskaan vastaavanlaista makuelämystä kokenut, eniten makuhermoja hiveli tuo tuotteen selkeä "kotikutoisuus" jossa ei ollut havaittavissa vastaavissa tuotteissa olevaa teollista "leimaa". Ehdottoman hieno makukokemus jota suosittelen lämpimästi kaikille, arvioinnissa 4/5 pistettä.
Tuotteen saatuvuudesta ei allekirjoittaneella ole tarkempaa tietoa, kyseiset näytekappaleet oli ostettu K-kaupassa olleelta tuotteen konsulentilta. Täytyy loppuun todeta, että vaikkei meillä kotona tuona iltana muuta tapahtunutkaan saatoin miehenä mennä erittäin tyytyväisenä nukkumaan.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

kuukauden makkara: KIVIKYLÄN HUILUNTUHTI

TERVEISIÄ LAPISTA, siitä toisesta: HUILUNTUHTI GRILLIMAKKARA 400 G

No ainakin aika läheltä sieltä, nimittäin huittisista: Keltaiseen pakkaukseen jossa on lapinmaiseman oloisia piiroksia ja englannin stonegengen-näköisiä kuvioita, kätkeytyy tämän kuukauden herkku ja kuukauden makkara: Kivikylän kotipalvaamon huiluntuhti-makkara.Tämä kansallisissa makkarakisoissakin pärjännyt miedonmakuinen ja tumma grillimakkara on oman tiensä kulkija makkaroitten joukossa, lihallinen toisinajattelija.

Testissä laitoimme normaaliin kiireisen city-ihmisen uuniin eli mikroon tämän syötävän, ja tulos yllätti iloisesti: vaikka kyseessä on erikoisherkku, niin se oli kiltisti mikrossa ja keräsi tasaisen paistopinnan, kadottamatta nesteitään. Mikro, joka on neutraali valmistusuuni, oli hyvä haaste makkaralle ja laittoi sen oman olemuksen todelliseen testiin, ja tästä huiluntuhti selvisikin.
Pintakin oli siisti ja "paistuneen näköinen" vaikkei mikro rusketa. lautaselle kokosimme hillosopuleita, pikkukurkkuja ja vihersalaattia, myös hapankaalia aimo annos toiselle poskelle.
Sinappina keskitumma aura tai jokin ranskalainen viritys.Se antaa itsessään vaalealle, blondille makkaran pinnalle hienostuneen ja näyttävän hunnun lautasella.

makuelämys sai joikhaamaan: Huiluntuhti maistuu oikeasti pohjoisen suomen tuotteelle, viljaisalle ja maan läheiselle, pehmeitten keväthankien savuisalle kolttasavulle.Hyvä makkara, hieno aromi ja laadussa paistaa läpi makkaramestarin osaaminen ja keskittyminen työhönsä.
Tässä tuotteessa esiintyy omintakeisesti samaan aikaan hillitty juhlallisuus arjen makujen rinnalla, mikä tekee siitä monikäyttöisen ja arvostettavan ruokamakkaran.
Lapin kanssa tällä makkaralla ei liene muuta tekemistä, kuin että tehdas sijaitsee lapin kylässä eikä siellä porotunturin uumassa, mutta aito pohjoinen makuelämys erikoisen paketin psyykkisen vaikutuksen kanssa väjäämättä syntyy.
Makkaran koemaistaja antaa tälle tuotteelle pisteet 4/5.